Mostar: U Salakovac vraćeno 23 migranta koji su se željeli domoći Hrvatske

salakovac
Prva riječ odraslima koju izgovore je „Kroejša". Oni samo žele preko Hrvatske dalje na Zapad.

U vraćenoj grupi, uglavnom mlađih ljudi i žena, je i desetero djece, od čega nekoliko sasvim malih, od kojih je troje u livanjskoj bolnici moralo primiti infuziju, jer su bili u lošem stanju, piše Dnevni avaz.

Koliko je zbrke u BiH u vezi s izbjeglicama, posvjedočila je i činjenica da se čak nije ni znalo tko treba platiti 54 KM za infuzije za troje djece, što im je traženo na Odjelu pedijatrije.

Svi su se osjećali nenadležnim od bolnice do lokalnih, županijskih i državnih organa, u situaciji kad je desetak specijalaca dežuralo pored izbjeglica na autobusnoj stanici dok se ne vrate djeca s infuzije kako bi ih sve kombijima IOM-a prebacili u Salakovac.

Ovu grupu izbjeglica obišla je delegacija MZ Livno, a među njima je bio i livanjski imam Edin ef. Alić iz Bratunca, koji je kao dijete u posljednjem ratu, nakon što mu je ubijen otac, s majkom, nešto starijim bratom i ostalim Bratunčanima i Srebreničanima bježao prema Tuzli.

Posljednjih dana svakodnevno se mogu na stanici vidjeti po nekoliko arapskih izbjeglica, a zabilježeni su slučajevi njihovog hvatanja na Dinari od Granične policije Hrvatske i BiH./HMS/