Mostar: U domu smještaj i hrana stoje 145 KM, a u iznajmljenom stanu samo krevet stoji 150 KM

studenti, ambulanta, studenti, Mostar sveučilište, Mostar, studentski dom, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, rezultati, studentski dom, Mostar, studiranje, Mostar, Natječaj, studentski dom, studentski centar, Mostar, studentski dom, cijena, Mostar, studentski dom, studentski centar, izgradnja, Mostar, studentski dom, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Mostar, studentski dom, studentski centar, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, studentski dom, Mostar, studentski centar, Mostar, Natječaj, javni natječaj, Mostar, studentski dom, Mostar, Mostar sveučilište, popis, Mostar, studenti, studentski dom, Zdenko Čosić, studentski dom, studentski dom, Natječaj, menza, sveučilšte mostar, popis, studentski centar, Mostar, studentski centar, natječaji, smjestaj studenata, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, sobe
Svi oni u Mostaru traže smještaj. Naravno, prva opcija je Studentski dom Sveučilišta u Mostaru, ali njegov kapacitet od nekoliko stotina ležajeva nije ni izbliza dovoljan da pokrije sve zahtjeve studenata koji se prijavljuju za smještaj na ovoj lokaciji. Ivana Mihaljević iz Tomislavgrada je jedna od studentica koja već šest godina živi u Studentskom domu u Mostaru, piše Večernji list.

Zadovoljni uvjetima

Trenutno je na 6. godini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a svojim radom i trudom zaslužila je da svake godine dobije mjesto u najpovoljnijem smještaju za studente u Mostaru.

- Meni je u Studentskom domu stvarno dobro. Za 145 maraka dobiješ smještaj, hranu, internet..., i nemaš dodatnih računa. Uvjeti su odlični i za to veliku zaslugu nosi aktualni menadžement Studentskog doma - govori nam Ivana.
Dodaje kako se kućni red poštuje, kako svaki student ima sve uvjete da se bavi onim za što je došao u Studentski dom - učenje, rad, razvoj.

- Brucoši su smješteni u starom dijelu doma i nekada se dogodi da budu malo glasniji, ali to je razumljivo. Nadam se samo kako će dom u budućnosti imati još više smještajnog kapaciteta, kako bi što više studenata moglo biti ovdje - ističe Ivana.

Mostar je ne tako davno dobio još jedan studentski dom. Prvi privatni u ovome grad. Student City je također privukao mnogo pažnje studenata i nije trebalo puno čekati da se popuni. Istina, cijena smještaja je nešto veća nego u Studentskom domu Sveučilišta u Mostaru, što je i razumljivo, ali su uvjeti vrhunski. - U trokrevetnim sobama cijena po studentu je 200 KM, a u dvokrevetnim sobama 250 maraka. U cijenu nije uključena hrana - rekli su nam u Student Cityju.

Tisuće studenata se odlučilo na iznajmljivanje stanova. U rujnu većina njih i ne pita cijenu jer je potražnja tolika da je samo važno uhvatiti smještaj. - Iznajmio sam stan, a da me momci, dvojica studenata uopće nisu pitali za cijenu. Rekli su samo kako taj dan moraju uzeti stan ili će spavati na ulici - govori nam Stjepan, vlasnik stana od 50 četvornih metara u kojem sada žive dva studenta. Cijene stanova za studente se plaćaju po broju osoba koje unajmljuju stan. Prema dostupnim informacijama, one se kreću od 150 do 200 KM, ovisno o broju studenata u stanu i lokaciji nekretnine.

- Mi smo zajedno drugu godinu u stanu i najam plaćamo 350 KM. Trebamo još platiti režije, hranu, nije nimalo jeftino. Ipak, imamo svoj mir, komfor, a to ima cijenu - kažu Kristina i Marija koje žive u središtu Mostara, nekih 200 metara od svog fakulteta, a u Mostar su došle iz Gruda, tj. Ljubuškog. Ako se usporede podatci, dobije se brojka kako studenti u domu uštede minimalno 300 maraka na hrani i režijama za razliku od svojih kolega koji žive u unajmljenim stanovima. Po ovoj priči lako bi se moglo zaključiti kako stanodavci mogu zadovoljno trljati ruke jer se dvosobni stan od nekih 70 četvornih metara može izdati po cijeni od čak 800 KM, ali praksa govori kako stvari nisu baš tako lake.

Studentski grad

- Prije nekoliko noći zove me susjed oko 22:30 i govori mi kako bi trebao doći dok nam studenti nisu srušili zgradu. Kad sam ušao u stan, imao sam što vidjeti. Desetak praznih pivskih boca, upaljena glazba, nered... Odmah su izbačeni, a meni će trebati nekoliko stotina maraka kako bi sanirao štetu. I to je rizik iznajmljivanja stana. Moram se ispričavati cijeloj zgradi zbog uznemiravanja - govori jedan stanodavac koji je imao negativno iskustvo s mladim stanodavcima. Unapređenjem Studentskog doma Sveučilišta u Mostaru, otvaranjem Student Cityja Mostar dobiva obilježja pravog studentskoga grada, što to u biti jest. Samo je pitanje koliko Grad misli da ima koristi od ovoga i koliko je spreman ulagati u jednu od najboljih i najkvalitetnijih priča Mostara - studentskoga grada.