FOTO  Mostar: U centru Sveta Obitelj otvorena senzorna soba

Mostar, sveta obitelj, caritas, soba
...Centra "Sveta Obitelj" čime je ova ustanova proširila svoju ponudu u programima rada s djecom s poteškoćama u psiho-fizičkom i intelektualnom razvoju u dobi do 18. godine života.

- Opremanje senzorne sobe pomogla je Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ured za pomoć Hrvatima izvan Domovine s 50 000 kuna, te dobročinitelji iz Hercegovine i inozemstva s nešto više od 20 000 KM - kazao je ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija dr. Don Ante Komadina, pozdravljajući goste, među kojima je bio i konzul RH u Mostaru Dragan Matijević.

Don Komadina je ovom prilikom napomenuo kako je projekt trajao oko dvije godine.

- Bilo je više pokušaja s naše strane da svoj rad u edukacijsko - rehabilitacijskom odjelu na neki način integriramo u strukovne institucije, ali bez uspjeha. U više navrata smo lobirali kod županijskoga Ministarstva obrazovanja, ali nismo dobivali čak ni odgovora - napomenuo je don Komadina, dodajući kako su se na kraju sami odlučili na ovaj projekt i naravno uz pomoć, kako je kazao, dobročinitelja.

Pedagoginja u centru Sv. Obitelj koja je prošla dvogodišnju specijalističku izobrazbu za ranu intervenciju u edukacijskoj rehabilitaciji Martina Bošnjak je kroz predstavljanje senzorne sobe objasnila kako je sama ta soba vezana za pojam senzorne integracije,što je u biti sposobnost uređivanja osjetne percepcije koja omogućava interakciju s fizičkom okolinom i ljudima.

- Kod djece s poteškoćama u razvoju uočava se senzorna dezintegracija, odnosno nepravilnosti u moždanim funkcioniranju koja otežava integraciju senzornoga unosa podražaja, a prepoznajemo je kao pojačanu ili smanjenu osjetljivost, probleme koordinacije, zaostajanje u govoru, probleme s pažnjom i samokontrolom te značajno pojačanje ili smanjenje razine aktivnosti-objasnila je pedagoginja.

Upravo senzorna soba, dodala je ona, zamišljena je da kroz igru potakne dijete na izražavanje, komunikaciju, osjećaj sigurnosti, povezanost i bliskost te samouvjerenost.

Predstavljanje nove senzorne sobe organizirano je u sklopu Dana otvorenih vrata tijekom kojeg su posjetitelji imali priliku pobliže se upoznati s radom ove Caritasove ustanove.

Inače, stručni tim Edukacijsko-rehabilitacijskog odjela čine pedagoginja specijalistica rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji, socijalna radnica, odgojitelji, fizioterapeuti, Bobath terapeuti, senzorni terapeut i muzikoterapeut, a na raspolaganju im je medicinsko i tehničko osoblje.

Prostor je suvremeno opremljen. Uz dnevni boravak, blagovaonicu i učionice, za terapeutski rad su posebno opremljeni kabineti za psihomotoriku i fizioterapiju, terapijska kuhinja te senzorna soba. Tu je i stomatološka ordinacija za osobe s posebnim potrebama.

Tekst i foto
(FENA)