Mostar: Tužiteljstvo prikupilo svu dokumentaciju o smrti beba, čeka se nalaz vještaka

SKB Mostar, upravni odbor, Mostar, SKB Mostar, bebe, bebe, smrt bebe, Mostar, menigitis, Široki Brijeg, SKB Mostar, informaciju iz zadarske Opće bolnice, Ante Kvesić, SKB Mostar, SKB Mostar, glukom , bruceloza, Zaraza brucelozom, Mostar, SKB Mostar
...o kojem ovise daljnji potezi Tužiteljstva. Potvrdio je to Dnevnom listu postupajući tužitelj Milan Ristić.

„Od SKB Mostar prikupljena je sva medicinska dokumentacija koja se odnosi na majke umrle djece, njihov boravak u SKB Mostar, umrlu djecu, pa između ostalog i obdukcijski nalaz za jedno umrlo dijete, čija je obdukcija rađena", navodi u pismenom odgovoru tužitelj Ristić.

Četiri bebe umrle

Ističe da je prikupljena dokumentacija predmet vještačenja, te da će se u ovisnosti od nalaza vještaka poduzimati daljnje predistražne radnje i postupci.

Prema riječima tužitelja u ovoj fazi postupka nije moguće reći hoće li i protiv koga eventualno biti otvorena istraga.

Osmero novorođenčadi proteklog ljeta bilo je zaraženo bakterijom klebsiella pneumonija u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Četvero od njih je preminulo, tri dječaka, od čega dva iz Mostara, jedan iz Drvara i jedna djevojčica iz Stoca.

Dva dječaka iz Mostara, teška skoro tri kilograma rođena su sredinom kolovoza. Po tvrdnjama roditelja bili su zdravi po rođenju. Treći dječak je sin roditelja iz Drvara. Jedanaest godina su čekali dijete, a jedini su radili i obdukciju nakon smrti bebe.

Infekcija kasno prijavljena

Bolnica je negirala infekciju do trenutka dok je nisu ustanovili inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva, a koje je pozvao županijski ministar zdravstva Goran Opsenica.

Uz ostalo inspektori su ustanovili da je bolnica s velikim kašnjenjem prijavila infekciju, odnosno da je u Zavod za javno zdravstvo HNŽ tek 27.09.2016. stiglo svih osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio ordinirajući liječnik Odjela za neonatologiju i intezivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, premda se ista mora prijaviti odmah.

Dnevni list