Mostar: Trenutno stanove kupuju najviše državni službenici

Mostar: Trenutno stanove kupuju najviše državni službenici
'Normalne' cijene

Za Dnevni avaz to je potvrdio Kamel Ratkušić, vlasnik mostarske agencije za promet nekretnina „Agent", ističući da su cijene polovnih i novih stanova konačno "prilično normalne". No, naglasio je da, uprkos prilagođenim cijenama, u Mostaru trenutno vlada stagnacija prometa nekretnina.

- U posljednje dvije godine promet nekretnina opao je za čak 80 posto. Trenutno stanove kupuju najviše državni službenici. Cijena kvadrata u polovnom adaptiranom stanu kreće se oko 1.600 KM, a novog oko 2.100 KM. Jedini problem je što građani sada najviše traže stanove manje kvadrature, koji su u 90 posto slučajeva već rasprodati - kaže Ratkušić.

Kupovina nekretnina za one Mostarce koji rade u privatnom sektoru, ističe on, postala je skoro nemoguća misija, jer ti građani uglavnom ovise o bankama i njihovim kreditima.

Problem kredita

- Banke ne nude neke povoljne kredite. S obzirom na to da kamate dosežu i stravičnih 14 posto, ne znam koliko je sada i pametno ići prema bankama u tom pogledu. Nažalost, u radu se svakodnevno susrećem s onima koji bi, uprkos tome, uzeli kredit, iako banke, očito, nisu nimalo velikodušne prema klijentima. Ta kupoprodaja uglavnom tu i stane - naglašava Ratkušić.

Potražnja za placevima

Također je primjetno, kaže Ratkušić, da se građani, umjesto kupovine stana, sve više odlučuju na kupovinu placeva u prigradskim naseljima, gdje se cijene kvadrata kreću od 20 do 50 KM.

- Traže se uglavnom placevi s ruševnim kućama, s cijenama do 70.000 KM. To im je ulaganje u startu jeftinije. Ovi skuplji placevi u gradu su za većinu nedostižni - napominje Ratkušić.

Cijene nekretnina

Kvadrat novog stana 2.100 KM

Kvadrat adaptiranog polovnog stana 1.600 KM

Kvadrat zemljišta u centru od 400 do 1.000 KM

Kvadrat zemljišta u prigradskim naseljima od 20 do 50 KM

Unajmljivanje stanova od 300 do 900 KM