Mostar: Trebat će dvije godine do izgradnje javne garaže i dvorane

Mostar: Trebat će dvije godine do izgradnje javne garaže i dvorane
...u sklopu zgrade stare općine, zgradi poznatoj i pod nazivom "Nama", mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izjavio je četvrtak kako će trebati dvije godine dok se ta odluka ne realizira.

Podsjetio je kako je Vlada HNŽ-a usvojila odluku kojom su stvoreni preduvjeti za nastavak izgradnje sportske dvorane te izgradnju podzemne javne garaža u zgradi ‘Nama' te da je sada na Skupštini da potvrdi kreditno zaduženje uz klauzulu da će kredit vraćati Grad Mostar, koji nije mogao preuzeti na sebe kreditni aranžman s obzirom da ne postoji Gradsko vijeća.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je, odgovarajući na upit o aktivnostima vezanih za izgradnju spomenutih objekta, izrazio uvjerenje da će to pitanje uskoro doći na županijsku skupštinu.

- Iza Skupštine slijedi procedura u federalnom i državnom parlamentu da bi se zatim dokument proslijedio Razvojnoj banci Vijeća Europe, a onda ponovno istom procedurom natrag - objasnio je gradonačelnik u četvrtak prilikom svečanosti dodjele studentskih stipendija.

Prema njihovom planu i željama, dodao je on, trebalo bi dvije godine da bude operativno pa tek onda da se se gradi i dvorana i garaža.

Bešlić kaže kako je gledajući u budućnost, Gradu Mostaru neophodno da bude značajnija turistička destinacija ne samo u BiH, nego u i regionalnom smislu.

Očekuje i veći broj turista budući je uspostavljena i mostarska zračna linija s ostatkom svijeta.

Bešlić dodaje kako bi rekonstrukciju objekta "Name", u okviru koje će biti izgrađena podzemna garaža, bilo neophodno riješiti budući da se ta zgrada nalazi u UNESCO-voj zaštićenoj zoni.

- Nadam se da će se stvoriti pretpostavke i uvjeti te iznaći kreditna sredstava za njezinu igradnju, jer u staroj gradskoj jezgri mi nemamo prostora za parking, a kad bi osigurali financijsku i materijalnu potporu taj objekt bi bio iznimno važan za cijeli grad, kako za razvoj turizma, tako i za prenošenje imena grada Mostara- kazao je Bešlić.

Također očekuje da će i izgradnja kulturno sportskoga centra u Mostaru doprinijeti potpori aplikacije za Europsku prijestolnicu kulture.

- Svakako moramo kao grad investirati u određene objekte za kulturu, a upravo taj objekat nomirniramo kroz aplikaciju za Europsku prijestolnicu kulture i mislimo da je njegova vrijednost velika - ocjenjuje Bešlić. Ako se prođe očekuje se da će Grad Mostar za to dobiti značajnju materijalnu potporu za razvoj kulture u Gradu.

Dnevni list