FOTO  Mostar: Suze radosnice prigodom ponovnog susreta nakon 30 godina

Mostar:  Suze radosnice prigodom ponovnog susreta nakon 30 godina

Mjesto radnje je grad Mostar, a u glavnim ulogama su čovjek koji je u gradu na Neretvi služio vojni rok prije 30 godina,  i obitelj iz Mostara čiji su mu članovi postali prijatelji.

Igrom slučaja Anti je u bivšoj državi dobio poziv da služi i odsluži vojni rok u Mostaru. Anti je inače iz okolice Celja u Sloveniji i kako je sam više puta istakao u njegovom zavičaju vojska nije bila puno omiljena. Ipak običaj je bio da obitelj dođe na prisegu koja se tada polagala u tadašnjoj vojsci.

Tako su i Antijevi roditelji krenuli put Mostara da bi nazočili sinovoj prisegi. Stigli su u Mostar, ali s obzirom na tadašnje stanje u Mostaru nisu mogli pronaći smještaj jer su svi kapaciteti bili rezervirani. Lutali su tako ulicama Mostara u potrazi za smještajom i u blizini zgrade Mostarke zaustavili su nepoznatog čovjeka da bi se raspitali gdje bi mogli naći  prenoćište. Nakon kraćeg razgovora čovjek im je ponudio da dođu kod njega u  stan, te im ponudio da tu prenoćište i smještak kako bi odmorni ispratili sinovu prisegu.

Iako je ljudima bilo dosta neugodno, nisu imali ni nekog izbora i pristali su na iznenadno ponuđeno gostoprimstvo. Tako se rodilo prijateljstvo između dvije obitelji koje se nastavilo tijekom Antijevog vsluženja vojnog roka u Mostaru. Roditelji su mu još  dolazili u posjetu, a on je kod svojih novih prijatelja dolazio često, te tu i ostavio svoju civilnu odjeću koju je obukao kada je završio s vojskom.

Kontakti između dvije obitelji održavili su se svo do početka nesretnog rata, a onda su iz razumljivih razloga prekinuti. Anti kaže da je u par navrata pokušao doći do svojih prijatelja, ali sva njegova pisma su se vraćala na polazište.

Ovih dana 30 godina poslije Anti je bio riješen da pronađe prijatelje za koje nije znao ni jesu li živi. Putem MUP-a i telekom operatera  uspio je doći do obitelji, i isti čas se telefonski javio svojim prijateljima. Nakon toga sa svojom obitelji uputio se u Mostar da posjeti prijatelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost neki od aktera s početka priče nisu više među živima. Čovjek koji je slučajne prolaznike primio u svoju kuću, te Antijeva mama napustili su ovaj svijet. Susret Antija sa gospođom Smiljom, i njenom kćerkom Mirelom bio je veoma emotivan, a potekle se i suze radosnice zbog ponovnog susreta nakon punih 30 godina.

Anti je sa svojom obitelji ( supruga Karla, te sinovi Lovro, Lenart i Luka) ostao par dana u Mostaru obećavajući da do novog susreta sa svojim prijateljima iz Mostara neće proći još 30 godina.

HERCEGOVINA.info