Mostar: Sutra se obilježava Svjetski dan Down sindroma.

Downov sindrom, Mostar
...organizira prigodno druženje i predstavlja prodajni štand radova naših članova na 1. katu prodajnog centra Mepas Mall od 12 do 20 sati. Ovaj jednodnevni program, ujedno je i treća obljetnica njegova održavanja u našem gradu.

Obilježavanje ovogodišnjeg svjetskog dana Down sindroma popraćeno je konferencijom „Zdravlje i dobrobit - Pristup i jednakost za sve". Sve osobe sa Down sindromom imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, baš kao i svi ostali, bez diskriminacije i sa naglaskom na specifične potrebe pojedinca. Potrebno je naglasiti:


1. Osobe sa Down sindromom nisu nužno bolesne.
2. Down sindrom je genetsko stanje, a ne bolest.
3. Osobe sa Down sindromom mogu imati zdravstvene poteškoće, jednako kao svi ostali i moraju imati zdravstvenu zaštitu kao i svi ostali.
4. Poznate su specifične zdravstvene poteškoće koje mogu utjecati na osobe s Down sindromom, za koje postoje informacije zasnovane na činjenicama.
5. Zdravstveni radnici bi trebali biti svjesni tih zdravstvenih poteškoća prilikom liječenja osoba sa Down sindromom.
6. Zdravstveni radnici ne bi smjeli diskriminirati osobe sa Down sindromom:
• odbijajući ih liječiti;
• „okrivljavanjem" Down sindroma za sve zdravstvene poteškoće; ili
• razmatranjem samo specifičnih zdravstvenih poteškoća koje mogu utjecati na osobe sa Down sindromom.

Ovo druženje će biti prilika za okupljanje osoba s Down sindromom i njihovih obitelji s ciljem skretanja pozornosti naših sugrađana na djecu i odrasle sa Down sindromom te ukazivanja na potrebu razumijevanja i prihvaćanja djece sa Down sindromom u životu naše zajednice. Ovo je ujedno i poziv da se djeca, roditelji i prijatelji djece sa Down sindromom upoznaju sa njihovim pravima i mogućnostima.

Također, ovom prigodom zahvaljujemo svim našim donatorima čija je potpora u proteklom periodu bila od nemjerljivog značaja za rad i razvoj naše udruge.

Pozivamo da svojim prisustvom uveličate našu proslavu i date svoju potporu za prava i dobrobit naših članova! Dođite, upoznajte nas i družite se sa nama! Mi ćemo Vas dočekati sa velikim iskrenim osmijehom!!!