Mostar: Studenti u potrazi za smještajem, cijene više nego lani

Mostar, Hum, brkanovo brdo, trgovina, bijelo roblje, Mostar, Mostar, zgrade, nadimci, Mostar, studenti, stanovi
Studenti uvelike rezerviraju stanove, što preko oglasa, što preko agencija.

Oni koji sami traže stan pretražuju internetske oglase kojih posljednjih dana ne nedostaje, a cijene variraju ovisno o lokaciji. S obzirom na smještajne kapacitete u studentskim domovima, mali broj studenata uspije osigurati smještaj u jednom od njih, dok ih većina za vrijeme boravka u jednom od bh. sveučilišnih gradova živi u unajmljenim sobama, garsonijerama, stanovima ili kućama, piše Večernji list BiH.

Lokacija presudna

Kada su u pitanju cijene najma stanova za studente, cijene se iz godine u godinu u Mostaru povećavaju, a najam sobe ili stana za studente skuplji je ako je stambena jedinica bliže fakultetu.

Pa je tako već sada u Mostaru teško naći i garsonijeru za manje od 300 KM, i to na lokacijama "malo udaljenijim" od fakulteta, jednosobni stanovi iznajmljuju se najmanje za 350 KM kad je u pitanju starija gradnja i manje atraktivne lokacije, dok se slični u blizini Sveučilišta iznajmljuju za 500 KM, pa i više.

Za veće i cijena, naravno, raste te se obično iznajmljuju većem broju studenata, a cijena je od 150 KM po studentu u najjeftinijim varijantama, pa naviše, ovisno o lokaciji i stanju u kojem se stan nalazi. Kad su u pitanju stanovi, najam je od 600 do 1.000 KM na najluksuznijim lokacijama.

Često se događa da žive i 4 studenta zajedno. To uključuje samo najam, dok se režije uglavnom plaćaju naknadno, što je dodatno po osobi od 30 do 50 KM, ovisno o tome koje se režije plaćaju.

Kako piše Večernjak, slična je situacija i u ostalim gradovima.

Cijene u Banjoj Luci

U oglasima se navodi kako se jednokrevetne sobe bliže fakultetima u Banjoj Luci iznajmljuju po 150 do 200 KM. Garsonijere su po 250 do 400 KM bez režija, dok su jednosobni stanovi od 300 do 450 KM, ovisno o lokaciji.

U stanovima većinom žive dva-tri studenta kako bi im troškovi bili manji. Nisu rijetki ni oni koji sami unajme stan, i to po dosta visokim cijenama.

Živjela sam s cimericom i to nije to. Kad je završila, nisam tražila drugu. Sama sam već dvije godine, najam plaćam 400 KM plus režije, što je još 100 do 150 KM. Stan je jednosoban, imam dovoljno prostora za sebe. Malo je skuplje, ali imam mir, kazala je jedna studentica u Mostaru.