Mostar: Studenti u lovu na stanove

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi
... ponovno su aktualizirali smještajne kapacitete grada na Neretvi, njihove cijene, ali i opremljenost, piše portal Jabuka.tv.

Velika većina studenata, posebice starijih, prema dosadašnjim iskustvima, stan potražuje već u srpnju mjesecu ne čekajući rujan kada se većina stanova, koji su koliko toliko uvjetni za življenje, razgrabi.

Prosječna cijena srednje opremljenoga stana u Mostaru kreće se od 500 do 700 KM. Cijena dakako ovisi o lokaciji, tj. blizini fakultetima. Tako se, primjerice, dvosoban namješten stan od 64 kvadrata u Vukovarskoj ulici iznajmljuje za 550 KM. U oglasu stoji kako je u stanu ugrađena klima i postavljeni električni radijatori u svakoj prostoriji, kablovska televizija...

S druge strane u ponudi je i dvosoban stan u Liska ulici potpuno opremljen za 800 KM. Primjetno je da su stanovi koji su u užem središtu grada ili u blizini fakulteta skuplji, no nije uvijek slučaj.

Za one koji žele živjeti sami, u ponudi su manji jednosobni stanovi ili pak garsonjere. Njihova cijena također ovisi o lokaciji, ali i kvadraturi. Oni koji se odluče na ovu vrstu smještaja morat će izdvojit u prosjeku između 250 i 400 KM s tim da u ovu cijenu većinom nisu uračunate režije poput struje, vode, interneta...

Studentima je na raspolaganju još jedna opcija - Studentski centar, tj. studentski dom koji nudi najpovoljniju cijenu smještaja u gradu - 159 KM s uključenim obrocima, a sobe su opremljene internetom, WC-om, hladnjacima, bez dodatnih troškova.

Natječaj za studente starijih godina otvoren je 25. lipnja i traje do 20. srpnja. Natječaj za brucoše bit će otvoren od 27. kolovoza do 15. rujna. Smještajni kapacitet centra je 187 soba (420 ležajeva).

Ukupno gledajući i uspoređujući s prethodnim godinama, možemo kazati kako su stanodavci ipak snizili cijene najma stanova. Razloga tomu je vjerojatno činjenica da se broj studenata na Sveučilištu i Univerzitetu smanjio pa stanodavci žele po svaku cijenu iznajmiti stan.

Ipak, na koju god vrstu smještaja se studenti odlučili treba biti oprezan jer ipak se bira mjesto u kojem će živjeti barem deset mjeseci.