Mostar: Studenti Farmaceutskog fakulteta obilježavaju tjedan mentalnog zdravlja

studij farmacije, Sveučilište u Mostaru

...tjedna mentalnog zdravlja, koji je organiziran od strane EPSA-e, a pod pokroviteljstvom Europske komisije i Europske farmaceutske grupacije, u svrhu promoviranja i isticanja važnosti mentalnog zdravlja europskih građana.
Procjene kažu da otprilike 26,2 % Europljana starosti od 18 godina pa na više, pati od dijagnosticirane mentalne bolesti, najčešće depresije, bipolarnog poremećaja, shizofrenije, ali i nekih novih oblika mentalnih bolesti. Međutim, u našoj zajednici to je još uvijek tabu tema, o kojoj se ne priča mnogo, stoga pacijenti rijetko kada i sami zatraže pomoć stručne osobe.

Nakon što se dosadašnjih godina govorilo o utjecaju manjka sna, anksioznosti i vježbanja na mentalno zdravlje pojedinca, ove godine fokus kampanje javnog zdravstva jeste stres; kako ga prepoznati, kako se s njim suočiti i najvažnije, kako ga pravilno liječiti.

Mladi farmaceuti i njihove ostale kolege sa Sveučilišta stoga će u srijedu, 13.svibnja nositi bijele majice koje simboliziraju mir, smirenje, čistoću i nevinost, kao znak podizanja svijesti i prestanka stigmatizacije mentalno oboljelih bolesnika. Ovim putem pozivamo sve studente da odjenu bijelu odjeću (majice,hlače,čarape) i pridruže se grupnom fotografiranju u prostoru parka u kampusu Sveučilišta ispred FPMOZ-a u 13:00h.

„Općenito često možemo čuti kako je farmaceut jedan od ključnih faktora u lancu javnog zdravstva svake zajednice, a posebice to naglašavamo danas ovakvim javnozdravstvenim kampanjama. Kao stručni biomedicinski djelatnici, naša je uloga pacijentima pružiti što je moguće bolju adekvatnu njegu i skrb, te ih u pripomoć uputiti njihovim liječnicima ili ljekarnicima. Upravo je to smisao naše akcije, da podignemo svjesnost o sveprisutnom fenomenu stresa i pomognemo našim sugrađanima u svladavanju tog problema" - priopćila nam je Martina Vukoja, studentica 3. godine farmacije i koordinatorica projekta.
Predsjednik Studentskog zbora Farmaceutskog fakulteta, Martin Kondža, nadodao je kako je glavna misao vodilja zbora podrška studentskih aktivnosti koje su od općeg javnog značaja, pa tako je slučaj i sa ovom hvalevrijednom akcijom.
„Pozivamo sve zainteresirane sugrađane, osobito one srednje životne dobi i studente, koji su svakodnevno izloženi situacijama koje izazivaju stres, da nam se pridruže i saznaju nešto više o tome na koji način riješiti neke svoje probleme i još važnije komu se obratiti za pomoć" - kazao je Kondža.
U srijedu u večernjim satima, od 18:00 do 20:00 h, u tržnom centru Mepas Mall u Mostaru svi će imati priliku od studenata doznati brojne zanimljivosti i činjenice o stresu, načinima izbjegavanja i rješavanja stresnih situacija. Studenti su apelirali na dolazak, i da je i sama posjeta i ugodan razgovor među ljudima sasvim dovoljan kako bi se razina stresa značajno smanjila.