Mostar: Stolovi puni, prodaja nikad manja

hrana, bakterija, zdravlje, tržnica, tržnica, Mostar, tržnica, Mostar, nakupci, veletržnica, tržnica, tržnica, veletržnica, šverceri robe, preprodavači , Služba za inspekcijske poslove

... na licu mjesta da kvalitetne robe ima u izobilju, ali, kao što je posljednjih godina uobičajeno, prodaja ide slabo, svake godine sve je lošija, piše Večernji list BiH.

Cijene snižene

Prodavači se, svaki na svoj način, trude privući mušterije te su, prema njihovim riječima, cijene svedene na minimum, tek da se pokriju troškovi i zaradi nešto da se ne radi uzalud. No, i tu je "slaba vajda", kažu nam kako narod jednostavno nema novca.

- Da nije ovako lijepo vrijeme, pola ove robe ne bi ni bilo na štandovima, a ono što bi se prodavalo, bilo bi nekoliko puta skuplje nego što je sada. Ali evo, svega ima, sve je jeftinije i ako led ne okrene, cijelu zimu bit će svega. Oni koji sade u plastenicima što se griju, tek sada sade. Ovo što je dozrelo, sad se bere i sadi se novo, tako da "nema zime" što se ponude na tržnici tiče, kazala nam je Manda, prodavačica, koja već 30 godina radi na mostarskoj tržnici.

Manda nam priča kako ne pamti da je prodaja lošije išla kao što je to ove godine. - Generalno prodaja ide loše, usudila bih se reći da je 80 posto lošije nego prošle godine, to je nevjerojatno. Od kad radim na tržnici, nije bilo ovako. Ne mogu izdvojiti ništa da bih rekla da se posebno traži, a ako netko kupuje, to su u velikom broju umirovljenici. Ovi mlađi rijetko ili nikako ne kupuju. Izgleda da su sada neka druga vremena, mlađarija se 15 dana hrani dostavom, a drugih 15 ide kod majke, svekrve ili jede jaja i krumpir. Nitko od njih ne kuha, kaže nam Manda te dodaje:

Nekad se zdravije živjelo

- Zato i jesu slabi i boležljivi. Ona kupuje "frtalj" blitve, kaže da joj je to za dijete, a ona se osušila k'o smokva. Ja je pitam zašto kupuje samo za dijete, a ona kaže da ona to ne jede. Ona pizzetu jede, mačka. E, pa prije se tako nije radilo. Kuhalo se za sve, svi su jeli iz iste lonca, i djeca i odrasli. Zato se bilo puno zdravije nego sad. Ali eto, njoj je glavno da su nokti nalakirani, trepavice "izvučene", a lonac stoji prazan, kritizira Manda novopečene roditelje.

Inače, kao što smo na početku teksta rekli, ponuda na mostarskoj tržnici je više nego dobra, a i cijene su, mora se kazati, uglavnom pristupačne.

Što se povrća tiče, za kilogram blitve treba izdvojiti 2,5 maraka, špinat stoji isto, dok se cijena crvenog luka kreće između dvije i 2,5 maraka, zelena salata 2,5 i 3 KM, mrkva 2 KM, vezica mladog luka stoji 1 KM, kelj 2,5 KM, a kupus 1 - 1,2 KM,

Osim toga, raštika se može kupiti za 2,5 - 3 konvertibilne marke, karfiol 3 marke, brokula 5 maraka, a krumpir je na ponudi za 1 - 1,2 marke. Od voća su najviše tražene jabuke i mandarine. Jabuke stoje 2 KM, mandarine 1,5 - 2 KM, klementine 2 KM, banane 2,5 KM, kruške 3,5 KM, naranča (Natalija) 3,5 KM i limun 4 konvertibilne marke.