Mostar: Stižu Germanwings i Wizz Air?

wizzair
wizzair
Nova godina donosi, kaže, nove i veće izazove, uz vjeru i nadu da će ipak biti uspješnija i bolja od prethodne.

Predstavnici Zračne luke uskoro će za isti stol s predstavnicima prestižnih Germanwingsa i Wizz Aira, a sporazumi o poslovanju spomenutim kompanijama značajno bi, tvrdi Raspudić, olakšali poslovanje mostarske zračne luke u budućem razdoblju.

"Bez niskotarifne kompanije teško možemo opstati, okruženi nizom kvalitetnih luka. Uvijek ima zanimanja i upita i na dispoziciji smo svakomu. Osobno bih volio kada bismo Germanwingsom pokrili tržište Njemačke, a Wizz Airom Skandinaviju. Nedavno smo radili studiju koja bi nam trebala ponuditi odgovor u kojem dijelu Njemačke danas živi najviše ljudi koji dolaze iz Hercegovine i dijela Hrvatske", rekao je, pozdravljajući odluku Vlade HNŽ-a da se za poslovanje Zračne luke izdvoji oko 300 tisuća KM iz županijskog proračuna.

Zračna luka u Mostaru trenutno nudi putovanja u Rim, Bar i Napulj. U tijeku su i pregovori za linije ka Anconi, Milanu i Bejrutu. U prošloj godini vratio se i dio turista iz Republike Irske, dok su uvijek zanimljive i isplative destinacije Beč i Istanbul. U 2016. mostarska Zračna luka nije dobila sredstva za modernizaciju dijela terminalne zgrade, uz kupovinu vozila za prihvat osoba s invaliditetom te ambulantna i protupožarna kola, stoje, prema međunarodnim propisima, neophodno imati. Vlada Federacije BiH osigurala je 1,57 milijuna KM, a sredstva su osigurana i putem IPA fondova.

"U budućnosti invalidi i teško pokretljive osobe neće nailaziti na probleme s kojima su se dosad suočavali u našem prostoru. Donedavno smo imali uski prolaz za putnike, a danas značajan prostor i s te strane smo zadovoljni", dodao je Raspudić.

U prošloj godini kroz aerodrom u Mostaru proputovalo je ukupno 160 tisuća putnika. Vjeruje se da su padu broja doprinijeli susjedne zračne luke u Splitu i Dubrovniku, prenosi Akta.