Mostar: Staklena banka, betonski div koji obilaze školarci, beskućnici, turisti, narkomani…

Mostar, Staklena banka, Mostar, Staklena banka, Staklena banka, Mostar, prodaja, Mostar, tučnjava, Staklena banka, Mostar, Staklena banka, Mostar, Staklena banka, Mostar, Staklena banka
Pred sami početak rata u BiH banka je, nakon dugotrajne izgradnje, konačno "ostakljena" te je ubrzo od građana Mostara i dobila svoje novo ime po kojem je poznata te koje ‘nosi' i danas, piše Večernji list BiH.

Stradala u ratu

Na nesreću, počeo je rat, a uz sva razaranja koja je pretrpio grad na Neretvi, ni "Staklena banka" nije mogla proći netaknuto. Naprotiv, zgrada je teško "izranjavana", a sve ove godine nakon rata jedini "posao" koji je rađen na njoj je odnošenje metalnih dijelova u cilju njihove prodaje te ispisivanje raznih grafita mostarskih, ali i drugih modernih umjetnika koji su svoj izričaj htjeli podijeliti na zidovima te građevine.

"Staklena banka", čija je ukupna površina 8829 četvornih metara, već godinama je utočište za one koji nemaju svoj krov nad glavom, ali i narkomane te je svojevrsna atrakcija za turiste iz raznih zemalja koji posjećuju Mostar. Oronuli betonski div njima je, očito, u svoj svojoj propasti iznimno zanimljiv te ga redovito posjećuju, fotografiraju se pored mnogobrojnih grafita, a nerijetko se i penju vrlo opasnim stubama te osmokatnice (nema nikakve ograde) kako bi na vrhu napravili selfie za uspomenu. Taj svojevrsni simbol Mostara nije zanimljiv samo turistima.

Gotovo svakoga dana na vrhu zgrade mogu se vidjeti mladi ljudi, većinom srednjoškolci, kako se "dokazuju" hodajući po samom rubu "Staklene banke". Pitanje je koliko gradske vlasti rade na sprečavanju te sulude "aktivnosti". Za sada je vidljivo tek betoniranje otvora na prizemlju kako bi se onemogućilo ulazak u zgradu, no teško da će to zaustaviti nakanu mladih dokoličara. O arhitektonskoj ljepoti "Staklene banke" oprečna su mišljenja.

Jedni je smatraju betonskim čudovištem, drugi pak samim vrhom arhitekture, no jedno je sigurno, "Staklena banka" jedna je od najimpresivnijih zgrada u Mostaru. Mještani grada na Neretvi složni su u tome da bi trebalo nešto učiniti što se tiče nje. Većina ih kaže kako bi bilo dobro učiniti bilo što, samo da se promijeni sadašnje stanje, kada je "Staklena banka" leglo smeća, raznog otpada, zaraze...

Podsjetimo kako je javnu ponudu za njezinu prodaju nakon dugo vremena nagađanja iznijela Agencija za bankarstvo Federacije BiH, a cijena je 5,809.482 KM. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja njezine prodaje, na koncu je zanimanje za kupnju pokazala Vlada FBiH koja će u tu zgradu smjestiti pet entitetskih ministarstava sa sjedištem u Mostaru.

Vlada FBiH je već u obliku depozita uplatila deset posto, no zbog poreznih dugovanja banke u likvidaciji (Gospodarska banka d.d. Mostar), postoji mogućnost da cijena bude smanjena. Započeti postupak kupnje "Staklene banke" trebao bi biti okončan do kraja godine.