Mostar: Smanjena kazna bivšem zatvorskom odgajatelju

Ivan Kraljević (55), je bivši odgojitelj i zatvorski šef u Kazneno-popravnom zavodu Mostar, u studenom prošle godine u mostarskom Općinskom sudu osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora jer je godinama uzimao mito od zatvorenika.
Kraljević je proglašen krivim zbog primanja dara ili drugih oblika koristi, za što mu je izrečena kazna od dvije godine i šest mjeseci, zloporabe položaja i ovlasti zbog čega je dobio 10 mjeseci te protupravnog posredovanja za što mu je izrečeno šest mjeseci zatvora.

Potom mu je izrečena jedinstvena kazna od 3 godine i devet mjeseci zatvora. Međutim, žalbeno vijeće Županijskog suda je nakon vijećanja smanjilo kaznu zatvora. Tako je Kraljeviću umjesto prvostupanjskom presudom izrečenih deset mjeseci, za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti izrečena kazna od sedam mjeseci zatvora. Umjesto šest mjeseci zbog protupravnog posredovanja, izrečena mu je kazna od tri mjeseca zatvora. Kazna od dvije godine i šest mjeseci za primanje dara ili drugih oblika koristi ostala je ista pa mu je na osnovi svega toga izrečena kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora.

"To je užas!", rekao je sudac Marin Zadrić pojašnjavajući prvostupanjsku presudu kako je Kraljević ucjenjivao i reketario zatvorenike tražeći od njih novac i darove kako bi ih pustio na vlastita vjenčanja, proslave rođenja djeteta te vjerske blagdane. Iako su neki zatvorenici podnosili prijave i žalbe zbog reketarenja, za što je Kraljević znao, on je nastavio s traženjem i uzimanjem mita što govori o njegovu karakteru, pojasnio je tada Zadrić, dodavši da je optuženi time "pokazao jaku kriminalnu volju i pohlepu". Sudac Zadrić je prilikom obrazlaganja presude spomenuo i to kako se jedan od zatvorenika, Mario Kovač, čak požalio da više ne može izdržati reketarenje i da će se ubiti. "Strašno!", rekao je sudac dodavši da je optuženi time vršio dodatno kažnjavanje zatvorenika, a sve kako bi pribavio imovinsku korist.
Kraljević je uhićen u kolovozu 2009. godine u trenutku dok je primao novac od jednoga zatvorenika. Na početku suđenja je tvrdio da nije kriv, a njegova odvjetnica Draženka Jurišić se tijekom postupka žalila na nejednak tretman pred zakonom.

Izvor: Dnevni list