Mostar: Slijedi modernizacija Zračne luke Mostar

Kako je za eKapiju izjavio Amadeo Mandić, ravnatelj Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Mostar, natječaj se prije svega odnosi na instaliranje uređaja za instrumentalno slijetanje u zračnoj luci Mostar i manje građevinske radove.

- Instalacijom ovoga uređaja postići će se veća sigurnost, jer kompanije koje lete u Mostar svojim propisima i standardima koriste zračne luke koje imaju uređaje za instrumentalno kretanje. Novim uređajem bit će povećana sigurnost i u otežanim vremenskim uvjetima, kao i sigurnost izvođenja operacije polijetanja i slijetanja zrakoplova - pojasnio je Mandić.

Uređaj je kupljen u Njemačkoj kompaniji "Thase", a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i Federalna direkcija za civilno zrakoplovstvo. Vrijednost projekta, zajedno s uređajem i svim ostalim procedurama, je oko dva milijuna KM. Rok završetka radova je 30 dana od uvođenja u posao. Rok za prijem ponuda je 23. kolovoza ove godine.

Ovim bi, konačno, Zračna luka Mostar trebala zabilježiti i više letova i veći promet putnika, jer u odnosu na prijeratnih stotinu tisuća putnika, sada je promet na razini deset do petnaest posto.

Također, unatoč činjenici da je mostarska zračna luka otvorena za promet praktično cijele godine, ni jednom do sada ona bh zračnim prijevoznicima nije služila kao alternativa sarajevskom aerodromu, već je to bio aerodrom u Tuzli.

M.L