Mostar: Seminar o borbi protiv korupcije

ugovori, seminari
Ovaj seminar održava se u okviru šireg projekta "Odgovorno poduzetništvo mladih – stvaranje antikorupcijske kulture u privatnom sektoru", koji se provodi u sedam država regije, a kojeg financira Europska komisija kroz instrument za predpristupnu pomoć – IPA.

Po riječima Envera Sarvana, izvršnog direktora Nezavisnog biroa za razvoj (NBR) iz Gradačca-Modriče, partnerske organizacije za provedbu spomenutog projekta u BiH, posljednje istraživanje pokazuje da Bosna i Hercegovina ima najgore rezultate od sedam zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija i BiH) kada je u pitanju percepcija korupcije.

"Ni jedna pojedinačna institucija nije u stanju sama zaustaviti korupciju. Potreban je puni angažman svih segmenata društva kako bismo se oslobodili zarobljeništva političkih i privrednih elita koje preko svojih izvršnih organa i tijela drže čitavu državu, ali i naše živote, kao taoce", upozorio je Sarvan.

Na današnjem seminaru sudjelovali su predstavnici nevladinog sektora, sudstva, javnih institucija, predstavnici gospodarskih i obrtničkih komora, te poduzetnici, a nakon Mostara, seminar će se održati u Zenica, Doboju, Tuzla i Sarajevu.

(Fena