Mostar se budi: Invazija brucoša na kampus

studenti, brucoši, brucošice
Prema fakultetima Sveučilišta u Mostaru od ranih jutarnjih sati slijevaju se rijeke mladih ljudi, nestrpljivih otpočeti svoj studentski život na nekom od fakulteta na kojima se ovoga tjedna odvijaju ili će se odvijati razredbeni postupci i ispiti.

Na mladim licima jasno se da iščitati uzbuđenje zbog upisa i ispita koji će biti kruna njihova četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja i važna stepenica za ulazak u društvo akademskih građana ove zemlje, piše Večernji list BiH. Već pri samom ulasku na kampus mostarskog Sveučilišta skupine studenata pregledava popise i liste na ulazima fakulteta, na kojima se nalaze rasporedi za razredbene ispite i postupke te popisi potrebne dokumentacije koju potencijalni brucoši moraju predočiti prilikom i neposredno prije upisa.

Studentske referade su pretrpane jer svi pokušavaju dobiti informaciju više kako bi ostvarili svoj cilj. Također, još uvijek traju i ispitni rokovi na većini fakulteta, tako da se na klupama kampusa mogu vidjeti i studenti starijih generacija kako hitro pogledom prelaze preko skripti i debelih knjiga pokušavajući još jednom utvrditi gradivo koje su marljivo pripremali proteklih mjeseci, kako bi s izvjesnom sigurnošću dočekali rujanske rokove. Obližnji kafići prepuni su, a za stolovima iste teme - kad je koji razredbeni ispit, koliko je bodova potrebno za upis te koliko se tko spremio i je li dobro sve uradio. Uz studentsku kavicu i čašicu razgovora najbolje se razbije trema i ispuni vrijeme do sudbonosnog trenutka kad će se u dvorani naći sami sa sobom, ispitnim pitanjima i svojim znanjem koje će u konačnici presuditi u najvećoj mjeri hoće li u ovom prijemnom roku postati brucoši Sveučilišta u Mostaru.

Novi programi

Ispred Ekonomskog fakulteta, koji se nalazi odmah uz ulaz u kampus, nekoliko je manjih skupina mladića i djevojaka koji pred vratima traže svoje ime na popisu kako bi doznali u kojoj od dvije dvorane će se naći na razredbenom ispitu. Razredbeni ispit na Ekonomskom fakultetu za 119 studenata, koji žele upisati studij uz potporu županijskog ministarstva, održat će se danas. Usporedno traju i ispitni rokovi, zbog čega su veće gužve u ispitnim dvoranama. Kako nam je kazala Arijana Laura, voditeljica studentske službe Ekonomskog fakulteta u Mostaru, kao novost ove godine na ekonomiji postoji i trogodišnji stručni studij, a riječ je o osvježavanju nastavnoga programa uz praćenje tržišta, praktične ekskurzije i slično. Zanimanje je ogromno, bar sudeći prema mnoštvu poziva i mailova koji svakodnevno pristižu, između ostalog, i zbog izravnog upisa na stručni studij. Za sve ostale izravni upis počinje od sutra, 6. srpnja. - Ispred Pravnog fakulteta identična slika. U hodniku manja skupina potencijalnih brucoša koji čekaju u redu pred studentskom referadom čvrsto stežući u rukama fascikle u koje su smjestili svu dokumentaciju potrebnu za upis. Na Pravnom fakultetu, kako nam je kazala Emilija Miletić, nema razredbenih ispita, nego se samo vrši razredbeni postupak u kojem će se bodovati opći i posebni uspjeh na temelju kojeg će se kreirati rang-listu. Riječ je o studijima prava i kriminalistike. Rezultati provedenoga razredbenog postupka bit će poznati u petak, 7. srpnja, u 12 sati. Što se pak tiče Fakulteta strojarstva i računarstva, prazni hodnici bez brucoša i studenata ne daju pravu sliku o zanimanju za taj fakultet. Kako su nam kazali u tajništvu i referadi tog fakulteta, zanimanje je zaista ogromno, a nešto više od 300 studenata tražit će svoje mjesto za studiranje na nekom od studijskih preddiplomskih programa na tom fakultetu. Razredbeni postupak počinje u 10 sati 6. srpnja. I za studij građevine vlada veliko zanimanje, a razredbeni postupak za preddiplomski studij građevinarstva već je obavljen i objavljeni su rezultati, dok će se razredbeni postupak za preddiplomski studij arhitekture i urbanizma održati u tri etape, i to u petak, 7. srpnja, u 12.30 i 13.30 te u subotu, 8. srpnja, u 10 sati. Srpanjski razredbeni postupak i ispit za upise na Agronomski i prehrambeno-tehnički fakultet održat će se 6. srpnja.

Gužve

Na Filozofskom fakultetu najveća je gužva gdje su u tijeku razredbeni postupci koji traju već tri dana zaključno s današnjim danom, kako su nam kazali na tom fakultetu. U parku koji se nalazi u središtu kampusa raštrkani u manje skupine studenti i brucoši koji su već obavili svoje ispite zbrajali su dojmove i u međusobnim razgovorima nadvikujući se i mašući rukama kao da su pokušavali dobiti potvrdu od drugih da su ipak sve uradili kako treba. Već ovih dana ulice našeg grada napučit će studenti i brucoši iz čijih će očiju iskriti nada i entuzijazam, a Mostar će još jednom obući svoju najljepšu opravu kako bi opravdao status studentskog grada, ohrabrio ih i poželio im sreću na tom putu. I mi ćemo im poželjeti sreću i zahvaliti im na još jednom buđenju studentskog grada. Brucoši, sretno!