Mostar: Sajam za trudnice i bebe Mame društvo grade

sajam, majke, trudnice
Protekla 4 mjeseca, u Mostaru i Nevesinju su oformljene grupe za psihološku i socijalnu podršku trudnicama pri njihovoj pripremi za porod i poticajno roditeljstvo. Grupe su oformljene u okviru projekta „Mame društvo grade", čiji je osnovni cilj jačanje uloge žena u procesima pomirenja i povjerenja među različitim etničkim grupama u Mostaru i Nevesinju. Kroz ukupno 9 susreta trudnice iz Mostara i Nevesinja su zajednički osmislile poruke , koje smatraju bitnim za razvoj tolerantne zajednice.

Završna aktivnost projekta je Sajam za trudnice i bebe „Mame društvo grade", na kojem će buduće mame predstaviti zajednički kreirane poruke, čime će se javnosti ukazati na značaj odgoja za razvoj stabilne zajednice. Sajam će se se održati 16.11.2015. godine u 16:00 u Dječijoj igraoni „Bambino" (TC Bingo - Mostar).

Pozivamo sve (buduće) roditelje da s našim trudnicama prodiskutuju na kojim načelima i metodama će se zasnivati odgoj njihove djece, spremne za poštivanje drugih i odlučnih za zalaganje za mir, ljudska prava i demokratiju. Čak i u različitim društveno-kulturnim sredinama moguće je izdvojiti vrednote koje mogu prihvatiti svi.

Pored toga, bit će organizovana art radionica pisanja poruka mira „Mir se rađa iz ljubavi, ali i radionica „Fit trudnica" za fizičku pripremu trudnica. Fokus će biti stavljen i na zabavni sadržaj, gdje će se posjetioci takmičiti u različitim zabavnim igricama, poput takmičenja iz presvlačenja pelena, kviz znanja, utrka s trudničkim stomacima za očeve, te niz drugih, zabavnih sadržaja. Osigurane su vrijedne nagrade za najaktivnije sudionike.

Ovim putem Vas pozivamo da na zanimljiv način pripremimo mlade bračne parove za poticajno roditeljstvo i odgoj zdrave, tolerantne zajednice.

Ovaj projekat je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost implementiran od CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.