Mostar: Rodočani strahuju od karcinoma zbog udisanja čestica smrvljenog pijeska

... zbog čega su na adresu redakcije Dnevnog lista stigle i brojne primjedbe ljudi koji u očaju i paničnom strahu za svoje zdravlje. Ni sami, kako kažu, ne znaju kome se obratiti za problem koji nikoga ne tišti osim njih koji svakodnevno udišu čestice smrvljenog pijeska, koji se melje u neposrednoj blizini njihovih domova, što bi, kako tvrde, bilo zakonski nedopustivo bilo gdje na svijetu osim kod nas.

- Ovo je postalo nesnošljivo. Ne mogu otvoriti prozore ni vrata, niti imam gdje odjeću sušiti, a u našem dvorištu sjediti je skoro nemoguće, rekla je Bojka Šunjić pri dočeku ekipe Dnevnog lista pred obiteljskom kućom.
U slučajevima kada puše bura, kao i u danima kad se melje kamen, situacija postaje krajnje nepodnošljiva.
- Tada se vani apsolutno ne može boraviti, a čini mi se da ne koristi čak ni zatvaranje vrata i prozora, jer ta prašina ulazi u sve pore i nikad je se u potpunosti ne možemo riješiti, tvrdi Šunjić.

Stanje koje ne znaju kako sanirati, kaže, donosi paničan strah od bolesti, jer u posljednje vrijeme vrtoglavo raste broj oboljenja od karcinoma.
- Nije se ovo događalo prije, a kako sam doznala u razgovoru s ljudima koji tamo rade, sve je uzrokovalo nekorištenje vode, valjda zbog uštede ili nečeg drugog ni sami ne znaju, kaže Šunjić koja je kroz brojne razgovore s ljudima bezuspješno tražila pravi uzrok i način rješavanja problema. No, kako piše Dnevni list, odgovora na pitanja i vapaje mještana jednostavno nema.