Mostar: Računi za struju preveliki, bolje se grijati na drva

drva, grijanje, struja, el.struja
Premda je u prigradskim naseljima taj način grijanja uobičajen, u posljednje vrijeme sve češće se na taj potez odlučuju i kućanstva u užem središtu grada. Razlog je jednostavan - ušteda.

Jeftinije i zdravije

- Dok smo se grijali na uljne radijatore i klima uređaje računi za struju zimi su nam iznosili između 190 pa čak do 250 maraka, što je stvarno previše za kućni budžet obitelji s prosječnim primanjima. S obzirom da zima u Mostaru nije prejaka za čitavu zimu dovoljno nam je oko 250 do 300 maraka za ogrjev. Kada smo prešli na drva, račun nam dođe ispod 100 maraka, nekada i oko 60-70 KM. Kada sve saberemo i oduzmemo ne uštedi se puno, ali opet platimo manje nego kada se grijemo na struju, kazala nam je jedna mostarska obitelj.

Premda prodavači drva na južnom izlazu iz Mostara (kod Rodoča) govore da im posao baš i ne ide najbolje, u razgovoru s građanima doznajemo da ih sve više zanima način na koji bi u zimskim mjesecima prešli na grijanje na drva.

- Zdravije je i jeftinije grijati se i kuhati na vatri, kažu naši sugovornici.

Problem instalacija

Međutim, problem s kojim se susreću jesu loše i zastarjele instalacije u zgradama, prije svega začepljeni dimnjaci koje treba obnoviti. Također, za razliku od primjerice Sarajeva, Mostar nema riješen sustav centralnog grijanja. Istina, ono je nakon završetka rata uvedeno u nekoliko zgrada u središtu grada, ali nadležne gradske strukture nikada se nisu ozbiljnije pozabavile tim pitanjem i potpuno su zapustile nekadašnje Toplane pored tržnice, koje danas ničemu ne služe. Centralno grijanje u Mostaru je trenutačno u funkciji u nekoliko novih privatnih zgrada.

- Struja sigurno neće biti jeftinija, može biti samo skuplja, tako da će oni koji imaju dobra primanja moći priuštiti grijanje na klima uređaje, a oni s prosječnim plaćama i manjima, a takvih je najviše, okrenut će se jeftinijoj varijanti, govore građani s kojima smo pričali o ovoj temi.

Dnevni list