FOTO  Mostar: Prva kiša raskopala novi asfalt

kolektori, Mostar, prometnice, asfalt, rupe, Mostar, asfalt, zalik
...pa do izlaska iz Zalika jučer su zakrpljene pijeskom kojeg padaline raznose duž prometnice.
Građani su zgroženi nemarom građevinskih djelatnika i nadzornih organa jer, kako ističu, štetu na njihovim automobilima nastalim uslijed prelaska preko rupa morat će sanirati sami.
"Ovo su vjerojatno napravili s minimalnim sredstvima. Prolazim ovuda svaki dan i odmah sam primijetio da ne rade kako treba", kazao je Kemal Balalić.

Tko plaća štetu na autima?

Građanima koji žive u neposrednoj blizini prometnice nije jasno kako je asfalt samo nekoliko dana nakon postavljanja počeo pucati.
"Asfalt su postavili uoči Nove godine. Nije mi jasno kako je nakon samo nekoliko dana nastalo ovoliko rupa. Više su nam štete napravili nego koristi. Ovo nema nigdje. Obećavali su da će cijelu ulicu presvući asfaltom, a oni su samo zakrpili rupe koje su napravili. Vozačima ovo predstavlja prave probleme, jer tko će platiti oštećene gume i felge? Svaki ivičnjak su oštetili a ni nogostupe nisu uradili. Nakon asfaltiranja su sve tako ostavili i krenuli dalje raditi ", kazao je Mehmedalija Ćišić.
Izvođenje radova na navedenim dijelovima prometnice vršila je mostarska građevinska tvrtka Izgradnja "Tojaga d.o.o." od kojih jučer nismo mogli dobiti nikakve informacije. Radnici koji su se zatekli na licu mjesta su odbili razgovarati s nama.
Vijest o pojavi rupa i ulegnuća na nanovo postavljenom asfaltu pokrenula je lavinu negativnih, ali i šaljivih komentara na društvenim mrežama.
"Ovo je terorizam za grad i njene građane bez daljnjeg". "Nije ništa orlovog vijeka". "Ovo su naši građevinci. S njima ćemo u Europu, ja se nadam do 2050.", neki su od Facebook komentara.

Troškovi sanacije

Emir Nuspahić, šef Službe za građenje infrastrukturnih objekata grada Mostara kazao je da će izvođač radova snositi troškove sanacije.
"Posao nadzora i izvođača radova je da vodi računa o kvalitetu. Mi plaćamo nadzor za to i svu štetu koja nastane, prema svakom ugovoru snosi izvođač", kazao je Nuspahić. On je istaknuo i da je Američka tvrtka Louis Berger plaćena da vrši nadzor oko izgradnje. „Masno smo im platili za tu uslugu! Oni su odgovorni za nadzor!", dodao je Nuspahić. Američku tvrtku jučer unatoč pokušajima nismo uspjeli kontaktirati.

Dnevni list