FOTO/VIDEO  Mostar: Prosvjed građana na Španjolskom trgu

Ovaj prosvjed, inspiriran masovnim pokretom za JMBG,, okupio je građane Mostara, Posušja, Stoca, Ljubuškog, Sarajeva, Širokog Brijega, Zenice, Čitluka, Čapljine...

Aktivisti prosvjeda su ponovili svoja četiri zahtjeva, a to su usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju na razini države, osnivanje fonda za djecu koja nemaju novca za liječenje, smanjenje plaća parlamentarcima za 30 posto te da svi ljudi koji izlaze na ulice proteklih dana ne budu kazneno gonjeni.

"Jučer smo širom BiH odali počast maloj Berini. Pitamo našu vladajuću elitu koliko im još života treba da napokon shvate da vlast nije plijen, već ogromna odgovornost pred narodom, odgovornost koja zahtjeva rad i pravednost", kazao je Osvit Seferović, čitajući poruku mostarskih aktivista.

Po njegovim riječima, na lokalnoj razini nailazi se na isti nemar i istu aroganciju, jer i u Mostaru je odnos prema najosjetljivijim porazan. Za primjer je naveo Javnu ustanovu za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales kojoj su prije tri dana smanjeni prihodi za 20 posto.

"Želimo živjeti u slobodi, solidarnosti, miru i razumijevanju. U društvu u kojemu će vlast zaštiti svoje najranjivije pojedince. Mi poznajemo svoja prava, i od vas ne tražimo ništa što nam ne pripada. Zahtjevamo od Grada Mostara i Visokog predstavnika u BiH da u roku od mjesec dana usvoje statut i potom raspišu izbore te podmire svoje obveze prema centru Los Rosales", kazao je Seferović, naglasivši da će, ako ti uvjeti ne budu ispunjeni, aktivisti Mostara i Hercegovine pozvati narod na građansku neposlušnost.

Na prosvjedu su mogli čuti povici građana "Lopovi, lopovi!", te vidjeti transparenti "Ubili ste dijete, jel vas stid?", "20 godina nas držite kao taoce", te "Sanjao sam noćas da vas nema".

Današnjim prosvjedom iz hercegovačkog središta poslana je poruka solidarnosti i odlučnosti kako bi se zaštitili najranjiviji članovi društva, kao što su najmlađi stanovnici BiH, kojima se zbog nemara političara već više mjeseci ne dodjeljuje JMBG.

Inače, proteklih dana u gradovima širom BiH održani su brojni prosvjedi građana, a najveći su bili u Sarajevu, gdje se okupilo oko 10.000 osoba. Prosvjedi će biti nastavljeni do konca mjeseca, kada je rok da parlamentarci ispune zahtjeve prosvjednika.


HERCEGOVINA.info