FOTO  Mostar: Prosjaci i prosjačenje su svuda oko nas

Mostar, prosjaci, Mostar, prosjaci, prosjaci, Mostar, romi, Bosna, Hercegovina, poplave, Mostar, prosjaci, problem
Ovaj puta u redakciju našeg portala HERCEGOVINA.info javila se djevojka koja nas je zamolila da objavimo pismo u kome je opisla svoja neugodna iskustva s prosjacima.

Znam da ovo moje obraćanje neće ništa promijeniti, ali jednostavno moram se nekome izjadati. Studentica sam iz Mostara i ne mogu nikako da shvatim da grad u kome živim i studiram ne može riješiti problam prosjačenja i prosjaka. Dolaskom ljeta broj prosjaka na našim ulicama se umnogostručio i postali su prava napast u svim dijelovima grada.

Na prve prosjake naletim već u rano jutro pri odlasku na fakultet. Nema šanse da ih mimoiđete, poprilično su uporni i drski u traženju pola marke ili deset feninga. Ukoliko im ne date traženo izlažete se riziku da vam svašta ružno kažu, a u nekim slučajevima i mnogo gore od toga.

Kada izađem sa fakulteta na kavu u bilo koji kafić u gradu opet sam meta malih prosjaka koji vam stoje nad glavom dok pijete svoje piće i neće otići od stola dok im ne date nešto sitnoga ili dok ih konobar ne potjera.

Tu mukama sa prosjacima nije kraj, prije bih rekla da je početak. Prosjaci su svuda oko nas, i vrebaju pred ljekarnama, tržnim centrima, bolnicama, bankomatima, pa čak i pred nekim restoranima. Čula sam priče da je sem „domaćih" prosjaka u gradu popriličan broj onih koji su došli iz poplavljenih područja. Nakon svega Mostar je poplavljen prosjacima, a vlasti malo toga čine da nas zaštite od njihove najezde.

Ne znam hodaju li ljudi iz vlasti gradom i čitaju li što stranci pišu o našem gradu koji se iz bisera na Neretvi pretvorio u grad prosjaka, ali krajnje je vrijeme da  ovaj problem pokušaju riješiti.

HERCEGOVINA.info