Mostar: Prolongiran početak radova nove zgrade suda do daljnjega

Ovo je, između ostalog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao predsjednik spomenutog suda Marin Zadrić. Naime, prije mjesec dana bila je zakazana ceremonija potpisivanja ugovora, što bi označilo početak radova, no ista je odgođena jer je jedan od sudionika natječaja uložio žalbu na isti, piše Dnevni list

- Stranka koja se smatrala oštećenom pokrenula je upravni spor pred Sudom BiH. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće odlučilo je da se ne kreće s radovima dok se ne riješi spor, kako ne bi došlo do eventualno negativne situacije, ako bi se dokazalo da je pokretač spora bio u pravu. Očekujemo da će se taj spor, mjereno danima, a ne mjesecima, završiti, no, naravno, ne znamo kako će se završiti. Ako se odbije tužba, imamo sve pretpostavke da se počne s izgradnjom, ako ne, sve ide ispočetka i onda ne možemo govoriti više o bilo kakvom roku, kazao je Zadrić.

Dobri rezultati

Općinski sud u Mostaru već godinama muku muči s brojnim problemima koji narušavaju normalno funkcioniranje ovog suda, kao što je nedostatak prostornih uvjeta i kadrova, no problem bi nestao izgradnjom nove zgrade. Zadrić je prezentirajući izvješće o radu suda za 2012. godinu kazao kako je, unatoč brojnim poteškoćama, sud riješio 18.987 predmeta te je na kraju 2012. godine ostalo ukupno 56.476 neriješenih predmeta, od čega najveći broj predmeta otpada na ovršni referat i to 27.287 predmeta. Prošle i pretprošle godine se Općinski sud pokazao kao najbolji sud u BiH u rješavanju starih predmeta.
- Situacija se ponavlja i u ovoj godini. Tako je Općinski sud među tri najbolja suda u BiH u izvršenju plana rješavanja starih predmeta. Planom rješavanja starijih predmeta predviđeno je bilo da se riješi 12.005 predmeta iz najstarijih godina, a riješena su 9332, istaknuo je Zadrić.

505 predmeta

Zadrić je kazao kako je broj neriješenih predmeta u ZK uredu OS-a Mostar na početku 2012. godine iznosio 3116, a na kraju godine sveden je na 505 predmeta.