Mostar: prikazan dokumentarni film "Zbližavanje zajednica putem smanjenja siromaštva"

Spomenuti film realiziran je u sklopu istoimenog projekta UNDP-a i UNESCO-a, a u suradnji s bh vlastima i lokalnim zajednicama, priopćeno je iz UNDP-a.
 
U okviru projekta radilo se i na identifikaciji i uklanjanju minskih područja, boljem upravljanju otpadom i podizanju svijesti o zaštiti okoliša.

Tako je preko 500 000 četvornih metara površine očišćeno od mina, te da je uklonjeno oko 70 posto divljih deponija na prostoru Blagaja, Stoca i Tebinja, a sve u svrhu povećanja posjeta domaćih i stranih turista, kazao je koordinator projekta UNDP-a Namik Hadžalić.

Iz UNDP-a ističu kako su uloženi i zajednički napori u stvaranju novih turističkih paketa koji će ne samo akumulirati više prihoda na ovom području nego u tu industriju uključiti i ugrožene kategorije stanovništva kako bi i oni bili dio svakodnevnog društvenog i ekonomskog života.
 
"Željeli smo da  trideset posto novih radnih mjesta bude namijenjeno socijalno ugroženim grupama - povratnicima, samohranim roditeljima i drugim sličnim kategorijama stanovništva kako bi i oni bili dio svakodnevnog društvenog i ekonomskog života", kazao je Hadžalić ističući kako su u tome i uspjeli.
 
Inače, dokumentarni film prikazuje da je generalna ocjena svih aktera koji su sudjelovali u realizaciji aktivnosti zadovoljavajuća. Pojedini rezultati su premašili očekivanja, međutim i dalje ostaje dosta toga što se može unaprijediti kako bi se postigli uvjeti za bolji i zdraviji život, navodi se u priopćenju.
 
U UNDP-u ističu kako ohrabruje činjenica da su ponovo uspostavljene pokidane veze i da stanovnici jugoistočne Hercegovine vide šansu za ekonomski i društveni razvoj putem čvršće suradnje na svim poljima koje je projekt obuhvatio.

(Fena)