Mostar: Pričestilo se 423 djevojčica i dječaka

Postali bogonosci

U prepunoj katedrali Marije Majke Crkve u nazočnosti svojih roditelja, brojne rodbine i prijatelja pričestilo se 53 djece, od kojih su 23 dječaka i 30 djevojčica, a sveto misno slavlje predvodio je katedralni kapelan, don Ivan Bebek.
Na samom početku misnog slavlja prigodne riječi su uputili i sami prvopričesnici riječima: “Radujemo se što danas primamo Isusa Krista, koji će nam biti put istina i život, donijeli smo čiste duše, dječja srca su nam puna žara, prvi put ćeš k nama doći, čekamo te i želimo, donesi nam svoga duha.” Obraćajući se prvopričesnicima don Ivan je kazao kako bijela boja koju nose prvopričesnici označava čistoću i da je Bog taj koji je prisutan u ovom svetom činu.
- Ovih dana ste se po prvi put pomirili s Isusom Kristom u sakramentalnoj svetoj ispovijedi i dobili ste Kristov oprost, a danas po prvi put vi ćete primiti tijelo Isusa Krista. Molba i želja vaših roditelja i nas svećenika je da Isus Krist bude s vama tijekom cijelog vašega života. Dragi prvopričesnici, vi ćete danas postati bogonosci, nosite Boga cijeloga svog života, nemojte iznevjeriti svete sakramente, slušajte Boga i glas u svojoj duši, poručio je don Ivan prvopričesnicima na početku misnog slavlja. 

U prigodnoj propovijedi don Ivan je kazao kako su vjernici pozvani da svjedoče život Isusa Krista, da šire radosnu vijest uskrslog Krista. Pozvani su da se ne stide svoje vjere i svoje Crkve.
- Sad i vas prvopričesnike Bog  šalje da živite i sijete Božje sjeme, širite je u svojoj obitelji, među svojom rodbinom, u krugu svojih prijatelja, u školi, u razredu, na radnom mjestu i to riječju i primjerom, molitvom i životom, žrtvom i odricanjem i čitanjem Svetog pisma, kazao je don Ivan.
Pred sami svečani čin pričesti prvopričesnici su prigodnom recitacijom poručili:
“Duša moja sva je čista, od bjelina srce blista, sve za tebe pripravno je, dođi Isuse dobro moje.”

Vjerni Bogu


U crkvi sv. Petra i Pavla, na svečanom misnom slavlju koje je predvodio fra Stipe Marković, sakrament prve svete pričesti primilo je 140 djece koji su se obvezali da će nositi Boga u duši i srcu i živjeti kršćanskim životom. Zahvalivši se roditeljima koji su cijelo vrijeme pazili na kršćanski odgoj svoje djece, fra Stipe je napomenuo kako im i dalje trebaju biti veliki oslonac te ih ohrabrivati da kroz život ostanu vjerni Bogu.
Prvi put sakramentu svete pričesti pristupilo je i 99 prvopričesnika u župi sv. Ivana apostola i evanđelista. Svetu misu predvodio je župnik don Mladen Šutalo koji je  pozvao prvopričesnike da vođeni Bogom, koji je ljubav, budu pravi ljudi i pravi katolici, svjetlo koje gori te da ljube Boga i bližnjega svoga.

Svečano u svim mostarskim župama


Svečano je bilo i u ostalim mostarskim župama. U župi sv. Mateja na Rudniku sakrament svete pričesti primilo je 54 malih župljana. U crkvi sv. Tome apostola na Bijelom brijegu pričestilo se 34 djece, a sakrament svete pričesti prvopričesnicima je dodijelio župnik don Krešo Puljić. U župi Presvetog Trojstva Blagaj-Buna sakramentu prve svete pričesti pristupilo je 43 prvopričesnika, a svetu misu predvodio je župnik don Bernard Marijanović.

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba