Mostar: Predstavljena Dujmovićeva knjiga 'Hrvatska u raljama djece komunizma'

Tihomir Dujmović, knjiga, Mostar
...je u četvrtak u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Na oko 400 stranica Dujmović donosi detaljnu analizu vlasti "Kukuriku koalicije", ističući da će u slučaju da ova politika dobije još jedan mandat, hrvatska država ostati jedino zemljopisni pojam, dok se pri kraju knjige nalazi i poseban tekst pod nazivom "Idealizam kojeg više nema", posvećen Zvonku Bušiću.

- Smatram da je vrijeme da se pogleda istini u oči i da se kaže kako je bilo i što je bilo. Vrijeme je da se konstatira da je Hrvatska u raljama djece komunizma te da kao takva naprijed ne može - izjavio je novinarima autor Dujmović, istaknuvši kako je Hrvatska nije u bezizlaznoj situaciji te kako je izlaz moguć.

- Dijagnoza je tu i smatram da se izlaz zna i veseli me da Hrvatska prepoznaje taj problem jer sve više se govori o tome. Govori se o tome da lustracija nije moguća, možda i nije ali u tehničkom smislu riječi, ali je moguće suočavanje s istinom, s poviješću, prošlošću i moguć je jedan politički dobar kućni odgoj. Jer ako ste sudjelovali u kršenju temeljnih ljudskih prava onda je vrijeme ne za kaznu, presudu, ne za zatvor, nego je vrijeme da se maknete, da odete i pustite da ta zemlja diše punim plučima. To je poruka ove knjige - kazao je Dujmović.

U recenziji knjige, politički analitičar Nino Raspudić piše kako je Dujmovićeva nova knjiga obračun bez rukavica s "Djecom komunizma" te kako će podignuti puno, prije svega "crvene prašine", dok drugi recenzent dr. Goran Marić navodi kako Dujmović u knjizi "skalpelski razotkriva političke klase, njihovo skromno znanje i svu moralnu sakatost".

O knjizi je govorio i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, ocijenivši knjigu iznimnom i kvalitetnom, kazavši kako je riječ o vrsnoj analizi političkih prilika u Republici Hrvatskoj od 2000. do unazad godinu dvije dana, a u kojoj Dujmović donosi osnovne uzroke zašto je komunističko naslijeđe ostalo u dobrom dijelu i još uvijek nazočno u političkom životu Hrvatske.

Organizatori predstavljanja knjige u Mostaru su Hrvatski narodni sabor - Odjel za iseljeništvo, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski intelektualni zbor, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

FENA