Mostar: Prednost djeci koja polaze u školu i onoj s liste čekanja

djecji vrtic zvoncic
...dječijih prava. Takva situacija ponavlja se iz godine u godinu u Mostaru, gdje zbog nedovoljno vrtićkih kapaciteta, a velikog broja zainteresiranih, godišnje ostane neupisano oko 80 djece, koja završe na listi čekanja.

Veći kapacitet

Da bi riješili ovaj problem, uprave javnih ustanova „Dječiji vrtići" i „Dječiji vrtići-Ciciban" izradile su Pravilnik o upisu djece u vrtiće, koji bi trebao, barem dijelom, urediti ovu oblast. Ovaj dokument poslan je Gradu Mostaru na mišljenje, odnosno suglasnost. Inače, u Mostaru, u sklopu ovih ustanova, djeluje devet vrtića koji imaju kapacitete od oko 750 mjesta, a upis se do sada vršio po principu „tko prije preda zahtjev".

Kegelj: Poštivanje standarda

- Smatrali smo da treba dati prednost pri upisu djeci koja su u godini pred polazak u školu, čija oba roditelja rade i eventualno djeci koja su ostala na listi čekanja od prošle godine. Osobno mislim da to neće riješiti listu čekanja, ali je može presložiti - kazala nam je Danijela Kegelj, direktorica JU „Dječiji vrtići", naglašavajući da je jedino rješenje u povećanju vrtićkih kapaciteta.

O tome se razgovaralo i s predstavnicima Gradske uprave.

Samo forma

- Druge sredine, što se može provjeriti, to rješavaju na način da upisuju 35-40 djece u vrtićke skupine, ali što ste dobili ako ste zadovoljili samo formu, jer s toliko djece odgajatelj ne može ništa napraviti. Mi u svim našim gradskim vrtićima nastojimo poštivati standarde i imati kvalitetu - naglasila je Kegelj.

Nova radna mjesta

Od ove godine gradski vrtići prvi put imaju stručne timove sastavljene od edukatora-rehabilitatora, logopeda i psihologa.

- Gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji nam uvijek maksimalno izlazi ususret, odobrio je tu stavku u proračunu. Tako je u vrtićima, u sklopu ovih timova, otvoreno šest novih radnih mjesta. To je ogroman iskorak u podizanju kvalitete jer djeca sada u vrtićima imaju kompletnu uslugu - istaknula je Kegelj.

Dnevni avaz