Mostar pred kolapsom

Sastanak je održan upravo na inicijativu Bešlića koji je želio predstavnike stranaka upoznati s aktualnom situacijom u gradu.

Brojni problemi

- Razgovarano je o aktualnim problemima u gradu, financijama, funkcioniranju Gradske uprave, problemu odvoza otpada, početku rada MO Parkinga. Svi su pokazali spremnost da rade na rješavanju ovih pitanja, a sada ćemo vidjeti koliko je bilo iskrenosti u tome i što će se u konačnici provesti u djelo - rekao nam je nakon sastanka gradonačelnik Bešlić. Inače, Mostar je ovih dana pred kolapsom jer se očekuje kako će na naplatu doći prva presuda vezana uz vraćanje kuvajtskog kredita. Iznos je višemilijunski, a radi se samo o dijelu duga koji je trenutno, s kamatama i sudskim troškovima, u visini proračuna Mostara. - Da, doživjet ćemo kolaps ako budemo sami morali izmiriti ovo dugovanje. Međunarodna zajednica je obećala kako će riješiti ovaj problem, ali obećanja nikada nisu ispunjena. Mi sada tražimo da upravo oni, u suradnji s višim razinama vlasti u BiH riješe ovo pitanje. Situacija je jako ozbiljna i možemo se samo nadati kako će to shvatiti i oni koji su nas doveli u ovakvu poziciju, kao i oni koji su obećavali rješenje ovoga problema - poručio je Bešlić. Dodao je kako je veliki problem u Mostaru i pitanje MO Parkinga, čiji radnici i dalje primaju plaću iz gradskog proračuna. Naime, vijećnici SDA u Gradskom vijeću Mostara i dalje opstruiraju odluku o početku rada tvrtke, što gradskom proračunu nanosi višemilijunsku štetu. - Ovo pitanje se konačno mora riješiti. Tvrtka je odavno sprema za početak rada, ali politika i dalje blokira cijeli proces. Hitno ovo pitanje moramo riješiti jer trpimo veliku štetu i grad tone u još veću krizu. Zamolio sam sve da bez obzira na godišnje odmore rade na rješenju problema, u protivnom naći ćemo se još težoj situaciji nego je to sada - poručio je mostarski gradonačelnik.

Oprez i pesimizam

I dok Bešlić s oprezom govori o mogućim pozitivnim pomacima, veliki je broj onih koji smatraju kako se u Mostaru ništa pozitivno ne može dogoditi dok ne budu lokalni izbori. Gradsko vijeće je još prije nekoliko mjeseci postalo poligon za testiranje predizbornih slogana, a većina vijećnika više napora ulaže u opstrukcije odluka nego na rješavanje problema. Upravo zbog toga se o Mostaru ponovno govori kao o "gradu slučaju". Političke stranke će priliku za pozitivne promjene imati već na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja se treba održati idući tjedan. Za nekoliko dana će se vidjeti tko je na jučerašnjem sastanku zaista bio za pozitivne pomake u gradu na Neretvi, a tko od Mostara pravi "grad slučaj".

Večernji list