Mostar: Policija mještane prisilila da odblokiraju ulaz u pretovarnu stanicu

boksit, rudnik boksita, Mostar, blokada
...boksita kod Teretne stanice Mostar Željeznica FBiH, u neposrednoj blizini njihovih kuća, danas se odvijala prava drama.

Mještani su bili odlučni u namjeri spriječiti kamione iz Rudnika boksita Posušje i Široki Brijeg da izvrše istovar rude, postavivši blokadu na ulaz pretovarne stanice, ali su, zbog djelovanja Interventne grupe PU Mostar, ali i Jedinice za podršku MUP-a HNŽ, bili prisiljeni popustiti.

S druge strane, dok je trajala blokada, u prostorijama Teretne stanice Mostar nadležni u ŽFBiH, zajedno s predstavnicima Sindikata ove firme održali su sastanak s direktorima Rudnika boksita Posušje i Široki Brijeg, nakon čega je, prema riječima Mirsada Haskovića, izvršnog direktora ŽFBiH, zaključeno je kako nema nikakve zakonske prepreke da se nastavi s istovarom boksita.

- Defintivno, i željeznice i rudnici posjeduju sve moguće dozvole, ali smo spremni ispuniti sve ono što, eventualno, bude traženo od nas. Također, mi smatramo kako je riječ o nezakonitoj blokadi i zbog cijele situacije imamo ogromne višemilijunske gubitke - rekao je Hasković.

Direktori rudnika Posušje i Široki Brijeg, Zvonko Landeka i Drago Galić istakli su zadovoljstvo zbog toga što se ponovo krenulo s transportom rude, jer, kako su napomenuli, od 3. studenog nisu uspjeli nijedan kamion dovesti.

- Oko 28 tona robe smo imali na zalihama, pa možete misliti koji je to gubitak svima. Mi smo zadovoljili sve uvjete koje smo trebali ispuniti - rekao je Landeka, dok je Galić dodao kako se nada da će se mještani "urazumiti, jer je ovo korist za cijelu državu", javlja Dnevni avaz.

No, mještani, čiji predstavnici, nisu bili pozvani na sastanak, nemaju namjeru, poručili su odustati. S policijom se, nisu htjeli zamjerati niti će se dovesti u takvu situaciju.

- Boksit se, evo, počeo silom istovarati. Oni tvrde da imaju sve dozvole, mi kažemo da to nije točno. Dovoljno govori činjenica da im je ministrica Branka Đurić zadnji dan svog mandata potpisala okolinsku dozvolu. Smatramo da je ta dozvola, na neki način, kupljena. Šest mjeseci traje naša agonija i mi samo želimo da ovaj prostor zaštite na adekvatan način, odnosno, onako kako su to stručnjaci naveli, da bude zatvoren prostor i vodena zavjesa - rekao nam je mještanin Almir Tucaković, dodavši da je mještanima nuđen novac da odustanu.

Kako mještani nisu protiv rada ŽFBiH i rudnika potvrdio je Avazu i Jasmin Maksumić koji je naveo kako je neophodno pronaći rješenje za dobrobit svih, pogotovo, stanovnika Opina, koji, ustvrdio je, masovno obolijevaju od karcinoma.