Mostar: Počinje nova akademska godina za 7000 brucoša

Mostarske visokoobrazovne institucije ove godine svoja vrata otvaraju za oko 7000 brucoša, a dodamo li tome nešto više od 25.000 postojećih studenta, s razlogom možemo reći kako je Mostar, barem po broju studenata, sveučilišni grad. Nerijetko se može čuti kako su upravo studenti 'mostarski brend' te kako su studenti oni koji najviše troše te da grad, na izravan i neizravan način, ima velike koristi od njih.

Mostarsko Sveučilište spremno dočekuje oko 3900 novih studenata. Brucoše koji su upisali jedan od fakulteta Sveučilišta u Mostaru dočekat će i pozdraviti rektor prof. dr. Vlado Majstorović. Svečanost će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, nakon čega će i službeno započeti predavanja po rasporedu koji su već objavljeni na svim fakultetskim jedincima.

Novi brucoši dolaze iz svih krajeva BiH, najviše iz Hercegovačko-neretvanske županije, ali i iz Zapadnohercegovačke te Srednjobosanske i Hercegbosanske županije. Mostarsko Sveučilište svake godine sve više je zanimljivo i studentima iz susjedne Republike Hrvatske te će tako u Mostar ove godine stići i veliki broj mladih iz brojnih hrvatskih gradova, najviše iz Dalmacije.


Grad na Neretvi će po prvi puta ove godine dočekati i studente farmacije. Naime, od ove akademske godine Sveučilište u Mostaru bogatije je za još jednu članicu, Farmaceutski fakultet. Šesnaest mladih, koliko ih se upisalo, bit će prva generacija ovog fakulteta čije je otvaranje okarakterizirano kao veliki događaj za cijelu regiju. Sveučilište u Mostaru je od ove akademske godine bogatije i za nekoliko novih smjerova, studijskih grupa, specijalističkih studija što će otvoriti nove mogućnosti u obrazovanju studentima.


Univerzitet Džemala Bijedića također će u ponedjeljak svečano dočekati svoje nove studente. Ove godine planiran je upis 2460 brucoša. Manifestacija pod nazivom 'Brucoški sat' održat će se u ponedjeljak na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru u sportskoj dvorani, a brucošima riječi dobrodošlice uputit će v.d. rektora prof. dr. Fuad Ćatović.

Brucoši, kao i studenti starijih godina, već su počeli pristizati u Mostar i može se slobodno kazati kako je grad, nakon ljetnih odmora, ponovno živnuo. Oni koji su uspjeli izboriti mjesto u Studentskom centru Mostar, njih 400, počeli su se useljavati, dok još uvijek ima onih koji su, zbog malog smještajnog kapaciteta doma, osuđeni na traženje privatnog smještaja.

Najamnine stanova u Mostaru su upravo u ovo doba godine i najveće i zbog velike navale studenata, stanodavci dižu cijene najma te se tako u središtu grada u ovo doba godine stanovi iznajmljuju i po šesto maraka mjesečno što je za današnji standard uistinu visoka cijena.

Na Sveučilištu u Mostaru nastavna djelatnost se izvodi na preddiplomskim, diplomskim i stručnim studijima kroz 50 različitih studija, 43 smjera i 65 studijskih skupina. U realizaciji nastavnog procesa sudjeluju 1002 nastavnika i suradnika. Od ove akademske godine i Ekonomski fakultet je uveo novine, a to je jednogodišnji i dvogodišnji diplomski master studij.

Univerzitet Džemala Bijedića novim studentima nudi studiranje na jednom od osam fakultetskih jedinica. Na Univerzitetu je sada zaposleno 250 nastavnika i suradnika, a za izvođenje nastavnog procesa su angažirana 222 nastavnika i suradnika s drugih sveučilišta.

Od ove godine Ekonomski fakultet Univerziteta Džemala Bijedića nudi i jednogodišnje i dvogodišnje master (diplomske) studije, s tim što će polaznici master studija po okončanju studiranja dobiti dvije diplome, jednu od mostarskog Ekonomskog fakulteta i jednu sarajevskog Ekonomskog fakulteta koja je i međunarodno priznata.

(Dnevni list)