Mostar: Počeo radni sastanak o posljedicama klimatskih promjena

klimatske promjene
... smanjile na najmanju moguću mjeru, rečeno je na radnom sastanku članova Bernske konvencije o zaštiti flore i faune, koji je počeo u utorak u Mostaru.

Predstavnica BiH Mirjana Milićević istaknula je kako su suše i poplave u BiH od prije dvije godine zoran primjer posljedica koje mogu izazvati klimatske promjene.

- Fokus mostarskog sastanka je na posljedicama klimatskih promjena na biološku raznolikost. Bit će razmatrani izvještaji svake zemlje potpisnice Konvencije, njih 40, i na temelju toga pokušat ćemo razmotriti perspektive i mjere za budućnost, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu - dodala je Milićević.

Voditelj Odjela Vijeća Europe za bioraznolikost Eladio Fernandez-Galiano u izjavi za novinare kazao je kako borba protiv klimatskih promjena mora biti prioritet vladama svih zemalja u svijetu.

- Vlade se moraju ozbiljno pozabaviti ovim fenomenom i moraju promijeniti svoje politike kako bi zaštitile životinjski i biljni svijet na Zemlji - kazao je Fernandez-Galiano, dodavši kako je strateške aktivnosti potrebno poduzeti što prije, jer će svako odlaganje samo povećavati troškove borbe protiv posljedica klimatskih promjena.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je kako klimatske promjene pogađaju sve segmente života, kao što su poljoprivreda, vodoprivreda, šumarstvo, ali i zdravlje ljudi, stoga je potrebno prilagoditi se novim životnim okolnostima.

- BiH je predala aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji i, kada dobijemo kandidatski status, okoliš, klimatske promjene i biodiverzitet predstavljat će jedno od najznačajnijih područja. Otprilike jedna trećina prilagodbi domaćih zakona odnosit će se na okoliš - kazala je ministrica Đapo.

Dodala je kako je u pripremi strateški dokument o razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH te kako će se u procesu njegovog usvajanja velika pozornosti morati dati zaštiti okoliša.

Sastanak radne skupine eksperata Bernske konvencije Vijeća Europe u Mostaru trajat će dva dana, a po završetku bit će usvojen set zaključaka.

FENA
foto: pogled.ba