Mostar: Počele pripreme za obnovu 'Staklene banke'

staklena banka
staklena banka
... institucija te razine vlasti, trebala bi početi uskoro, piše Večernji list BiH.

Iznesen otpad

Naime, posljednjih dana intenzivirani su radovi na čišćenju objekta koji je jako dugo služio kao sklonište beskućnicima i odlagalište otpada nesavjesnim građanima. Iznesen je krupni otpad i sve je spremno za početak rekonstrukcije.

Podsjećamo, Vlada Federacije kupila je zgradu za smještaj svojih ministarstava i institucija u Mostaru od Gospodarske banka d.d. Mostar u likvidaciji za 5,990.000 KM, a sam objekt bio je ranije na prodaji pet puta. Vlada Federacije BiH bi stavljanjem tog objekta u funkciju uštedjela 750.000 KM godišnje, a u rekonstrukciju je, prema ranijim informacijama, potrebno uložiti gotovo 10 milijuna konvertibilnih maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Procijenjeno je kako će stavljanje u funkciju tog objekta za smještaj institucija FBiH zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu oko 9,5 milijuna konvertibilnih maraka - stoji u izvješću revizije učinka Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalna Vlada je usvajajući proračun za 2018. godinu planirala trajno rješavanje smještaja federalnih institucija te je za te namjene predviđeno ukupno 19 milijuna KM.

Zgrada u lošem stanju

- Dio tog iznosa odnosi se na kupnju zgrade u Sarajevu, a dio za stavljanje u funkciju zgrade "Staklena banka" u Mostaru, koju je Vlada FBiH kupila u 2017. godini - navela je Vlada. Inače, "Staklena banka" u Mostaru izgrađena je prije 30 godina i nikad nije potpuno dovršena, a u analizi Građevinskog fakulteta navedeno je kako je zgrada u lošem stanju te da su "svi stupovi u konstrukciji armirani poprečnom armaturom koja ni u kojem slučaju ne zadovoljava"