Mostar: Plaće u petak neće zaustaviti Inzko blokirajući Bešlića

...može reagirati visoki predstavnik Valenin Inzko. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je u ponedjeljak nakon dužeg premišljanja i razgovora s predstavnicima sindikata zaposlenika ipak odlučio nametnuti proračun ka ko bi zaustavio agoniju budući da je visoki predstavnik Inzko ovo pitanje nastojao vezivati s usklađivanjem Statuta po presudi Ustavnoga suda BiH.

- Vjerojatno je gradonačelnik Bešlić bio motiviran željom da osigura funkcioniranje grada i pomogne obiteljima koje računaju na plaće i usluge koje pruža grad. U isto vrijeme, proglašenje proračuna je posljednji u nizu jednostranih koraka koje su napravile strane u Mostaru. Visoki predstavnik je upozorio da ovaj čin može dodatno produbiti pravne nejasnoće u Mostaru. Sve stranke se trebaju usredotočiti na traženje sveobuhvatnog političkog kompromisa koji bi uvažio odluke Ustavnog suda BiH. Unutar ovog okvira se može postići dogovor i po svim drugim pitanjima koja muče grad, uključujući financiranje", ocijenili su iz ureda visokog predstavnika u BiH. 
U prijevodu, austrijski je diplomat izrazio ‘zabrinutost', ali u načelu neće ništa poduzimati kako bi osporio Bešlićevu odluku, objasnili su iz izvora bliskog OHR-u. Proračun za 2013. je u ravni izdvajanja rebalansiranog proračuna za 2012. zbog čega se mogu očekivati prigovori SDA oko financiranja projekata, a HDZ-a oko pozicija kulture.

vecernji.ba