Mostar: Plaćat će se samo ulična parkirališta?

parking, Mostar, Mo parking, parking, Mostar, Mostar, Smeće, parking
Naplata izvanuličnog parkiranja kao i naplata stanarima ispred zgrada zasad će biti odgođena.

Vijećnik Ramiz Tiro je kazao kako stranke oko plaćanja izvanuličnog parkiranja i parkiranja stanara nisu mogle naći kompromis te s obzirom da se odluka o parkiranju mora što prije usvojiti, gradski vijećnici su odlučili kako će usvojiti samo da se parkiranje naplaćuje na obilježenim mjestima.

"Uloženi su amandmani na predloženu odluku i dogovorili smo da ćemo podržati odluku o organizaciji i naplati parkiranja u gradu, jer je ona nužna, ali zasad će se krenuti samo s naplatom uličnog parkiranja. Nakon šest mjeseci odluka će ponovno doći na Gradsko vijeće, kako bismo analizirali postignuto i kako bi se vidjelo što i kako dalje. Dotad će se postojeća parkirališna mjesta urediti i proširiti kako bi se odluka mogla u postupnosti provoditi", kazao je Tiro za Dnevni list.

Pojasnio je kako se će se na ovaj način građani Mostara polako naviknuti na naplatu parkiranja, što je bio i cilj. Cijene parkiranja ostaju po prijedlogu odluke, razvrstane u tri gradske zone te će se tako u prvoj zoni sat vremena parkiranja plaćati marku i pol, u drugoj zoni marku, a u trećoj parkirališnoj zoni sat vremena parkiranja naplaćivat će se pola marke.

Dio sredstva koja će se ubirati od naplaćivanja parkiranja trebala bi se ponovno vraćati u parkirališna mjesta, na taj način što će se ista uređivati i proširivati, a u dogledno vrijeme namjera je gradskih vlasti praviti i nove parkirališne prostore, podzemne garaže i sl.

Izvanulična parkiranja kao i naplata mjesečnog parkiranja stanarima je i bila točka odluke o kojoj se diglo najviše buke. Vijećnici smatraju kako ne postoji pravni temelj za naplatu parkiranja stanarima ispred zgrada u kojima stanuju, smatrajući kako to nisu javne površine. Gradske vlasti su isto demantirale navodeći kako su to javni prostori, osim ako ih nije otkupio investitor i ako nisu provedeni kao privatno vlasništvo 1/1.

Stručnjaci iz Zagrebparkinga, koji su i uradili studiju mirujućeg prometa u Mostaru, ranije su upozoravali kako će uvođenje plaćanja uličnog parkiranja dovesti do dodatnih komplikacija, na taj način što će vozači izbjegavati mjesta koja se naplaćuju i samim tim dodatno opteretiti područja između zgrada.

Hoće li uvođenje naplate samo uličnog parkiranja uvesti još kompliciranije i kaotičnije stanje po pitanju regulacije mirujućeg prometa u gradu, ostaje za vidjeti. Kažimo i to kako se sustav javnog parkiranja financira od sredstava Svjetske banke u iznosu od 4 milijuna maraka, koji su operativni do kraja ovog mjeseca te je nužno da gradski vijećnici što prije usvoje ovu odluku i da krenu s realizacijom iste.

Dnevni list