Mostar: Pazite se džeparoša i ne pitajte o ratu

BIH, svjetska banka, siromaštvo, stopa nezaposlenosti, gospodarski potencijali, prirodni potencijali, umirovljenici, ispod granice siromaštva, uhićenje, džeparoška, mostarka, Sarajevo, džeparoši, BIH, entiteti, BIH, dugovi, ŽZH, Federacija BIH, otimanje, Mostar, džeparoši, džeparoška, javni dug, dug, dugovi gađana, vanjski dug, dugovanja, Mostar, džeparoši, rat
"Želeći promjenu scenarija tijekom našeg zadnjeg dana u Hrvatskoj, uzeli smo neplanirano putovanje iz Dubrovnika (postoji nekoliko tvrtki koje možete izabrati) u Mostaru, Bosna i Hercegovina", napisala je Celeste na svom blogu. Opisujući svoja iskustva u BiH turistkinja je rekla kako je Počitelj u koji su svratili na putu za Mostar puno tradicionalniji od Mostara, te da se u džamiji Šišman Ibrahim-Paše koju je posjetila od žena traženo da pokriju glave, i nije dozvoljeno fotografiranje unutarnjeg djela džamije.

Upozorenje vodiča

Prije odlaska u Mostar, prva stvar na koju ih je vodič upozorio je da se paze džeparoša, i da drže torbe ispred sebe. Vodič je nakon upozorenja ispričao kratku priču o tome kako je samo dan prije uhvatio džeparoša u krađi.

Čini se kako je ovo upozorenje bilo korisno, napisala je Celeste, jer su kasnije doznali kako je proteklih dana u jednoj crkvi u Mostaru uočen džeparoš, koji je "operirao" za vrijeme misa. Druga stvar na koju su upozorili turiste je da ljudi ne žele govoriti o ratu i da je to osjetljiva tema, te su ih zamolili da poštuju želje Mostaraca. Celste je napisala kako je posebno dojmila tradicija Mostara, te duh Starog mosta i grada.

Bogata povijest

"Uživali smo u posjeti Mostaru iako smo bili tamo samo nekoliko sati. To je još jedan vrhunac našeg putovanja", komentirala je Celeste svoj posjet BiH te dodala kako je Mostar svakao grad koji vrijedi posjetiti.

"U svakom slučaju, da skratim priču, jedan dan u Mostaru je apsolutno premalo da ga se opiše. Ne samo da je bogat povjesno, ovdje se mješaju kulture, a i polako se obnovlja", napisala je za kraj Celeste iz Washingtona.

vecernji.ba