FOTO  Mostar: Otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti"

Mostar: Otvorena izložba fotografija "Ćirini dokumenti"
...je izloženo stotinjak dijela slavnog mostarskog fotografa Ćirila Ćire Raiča.

Izložbu čine odabrane fotografije iz više od pola stoljeća dugog Raičevog opusa, a podijeljene su na tematske cjeline s motivima arheološke, spomeničke i arhitektonske baštine, te ruralnih i prirodnih krajolika i portreta ljudi.

Po riječima ravnateljice Zavoda za kulturnu baštinu Hercegovačko-neretvnaske županije (HNŽ) Ivanka Miličević - Capek, Raičeve fotografije su "vremeplov, a gledatelji vremenski putnici pred kojima oživljavaju neprolazni trenuci uhvaćeni u mrežu povijesti".

"Zahvaljujući svom talentu, radu i predanosti, Ćiro je svoj zanat fotografa pretvorio u umjetnost. Bilježeći stanje kulturno povijesne baštine na terenu, dokumentirao je i odnos prema našoj ostavštini za budućnost", dodala je Ivanka Miličević - Capek.

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. Osnovnu školu završio je u Ostrošcu, a nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanje odlazi u Mostar i učlanjuje se u Fotoklub 'Salko Šestić'.

Fotografski je obrt učio i izučio u mostarskom Fotocentru. Završivši obrt 1955. godine postaje fotograf u službi Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije, Raič je stekao 1975.godine od kada je i postao članom Udruženja primijenjenih umjetnika BiH i bivše Jugoslavije.

Raič je tijekom svoje dugogodišnje karijere napravio više od 200.000 fotografija, koje je izlagao na oko 250 skupnih i na 61 samostalnoj izložbi. Također, priredio je i 196 tematskih samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Umro je 2011. godine nakon duge i teške bolesti.

Fena