FOTO  Mostar: Otvorena izložba ak. slikara Marija Šunjića u Galeriji Aluminij

Šunjić izložba
Kako su organizatori najavili riječ je o jednoj istinskoj mostarskoj priči, a ovo je ujedno bila i ljubilarna 20. samostalna izložba akademskoga slikara Marija Šunjića, stasaloga predstavnika mlađega slikarskog naraštaja BiH, koji je europsku likovnu kritiku oduševio nedavnom izložbom u talijanskoj Padovi.

Postav je zamišljen kao presjek posljednja tri ciklusa radova koji su nastajali u nekoliko proteklih godina i na kojima još radim, a opet su i poprilično povezani i govore o bliskim stvarima. Radi se o ciklusima Continuum tremens, Terra incognita i Egzodus. Rađeni su u tehnikama akrila i kolaža, a premda su radovi prožeti osobnim, intimističkim ozračjem, oni su i svojevrsnom refleksijom stanja društva, te je priča koliko osobna, toliko je i paradigmom za iščitavanje društvenih gibanja. To je i svrhom ove izložbe i povodom za moju daljnju komunikaciju s publikom - istakao je Šunjić, koji je u svojemu gradu posljednji put izlagao 2011. godine.

Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija istakao je da mu je osobito zadovoljstvo zbog činjenice što Mario, nakon 19 samostalnih i sudjelovanja na gotovo 80 skupnih izložbi, svojevrsni izlagački jubilej proslavlja upravo u Galeriji Aluminij.

Kritički osvrt na izložbu dao je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, inače ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik koji godinama prati Šunjićevo stvaralaštvo.

Na koncu svima nazočnima riječima zahvalnosti obratio se Marin Šunjić.

Izložba je postavljena u organizacijskoj suradnji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, a bit će otvorena do konca mjeseca za razgledavanje.

Inače, Mario je Šunjić rođen 1975. u Malschu, Kreis Karlsruhe (Njemačka), da bi slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, diplomirao 2002. godine, u klasi prof. Ante Kajinića. Na poslijediplomskomu studiju Ars Sacra, pri istoj ALU, diplomirao je 2005. godine, pod vodstvom istoga mentora. Dobitnikom je niza nagrada, radovi su mu dijelom stalnih postava Umjetničke galerije BiH i Franjevačke galerije u Širokomu Brijegu, a zastupljeni su i u mnoštvu drugih zbirki u zemlji i u tuđinstvu. Živi i stvara u Mostaru.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info