Mostar: Otvoren spomenik poginulim braniteljima Druge bojne rudničke

HVO, spomenik
Po riječima jednog od zapovjednika Druge bojne rudničke Mile Puljića, od njezinog osnutka 1992. pa do kraja rata 1995. godine pripadnici Druge bojne rudničke prošli su najteža ratišta u Bosni i Hercegovini, a 43 pripadnika te postrojbe izgubila su život u borbama.

- Danas, s dužnim poštovanjem, sjećamo se onih koji su stali i pali u obranu doma i domovine. O važnosti uloge branitelja i HVO-a svjedoči podatak da progona i biološkog nestanka hrvatskog naroda nije bilo samo tamo gdje je djelovao HVO i dokle je dosezala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Mi, pripadnici Druge bojne rudničke ponosni smo što smo bili svjedoci i aktivni sudionici toga vremena - kazao je Puljić.

Autor idejnog rješenja spomenika je akademski slikar Dario Pehar, spomenik je izradilo poduzeće Vilamont iz Jablanice, dok je bijele golubove isklesao akademski kipar Boris Jovanović.

Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, a svečanosti otvaranja nazočili su predstavnici Oružanih snaga BiH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva gradske i županijske vlasti, predvođena mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predsjednikom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom.

Županijski ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo u svom je obraćanju kazao kako je Druga bojna rudnička ponosno stala u obranu svoga grada te je svojim angažmanom zaslužila počasno mjesto među postrojbama HVO-a.

- Međutim, kako onda tako i danas, na pleća branitelja stavljaju teške križeve, optužnice i montirane procese. I ovom prigodom dižem glas protiv svih onih koji svetu borbu za opstojnost hrvatskog naroda kriminaliziraju te pokušavaju iskriviti povijest - istaknuo je ministar Soldo.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se narod koji ima svoju povijest ne može izbrisati s lica zemlje, a danas otkriveni spomenik jedan je od svjedoka te povijesti.

- Ponosan sam na hrvatske branitelje koji su dali svoju mladost, zdravlje i svoj život za našu domovinu. Uloga naših zapovjednika je nezaobilazna, a danas se oni nalaze u nezavidnom položaju. Svi mi moramo im biti potpora kako bi dokazali svoju nevinost i kako bi pomogli da istina izađe na vidjelo. Bili smo napadnuti i branili smo svoju opstojnost na ovim prostorima što je svugdje na svijetu legitimno pravo - kazao je mostarski gradonačelnik.

Tekst i foto: prvi.tv