FOTO  Mostar: Otvorena izložba u povodu 120 godina rođenja i 40 godina od smrti Milivoja Uzelca

Milivoje Uzelac, Izložba slika, Izložba
...(Mostar, 1897. - Cotignac, 1977.), u organizaciji Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, u Galeriji Rondo uz prigodan program, otvorena je izložba iz ostavštine ovog istaknutog slikara, grafičara i ilustratora, rođenog Mostaraca, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne.

Temeljnim vrijednostima Uzelčeva opusa, u kojemu se isprepliću različite slikarske tehnike, smatraju se izvrsnost crteža, sklonost portretiranju i figuralnim kompozicijama, mrtvoj prirodi, pejzažu, vedutama, prizorima iz kavana i animalističkim prizorima, u kojima se zrcali višeznačnost, kompleksnost, slojevitost i fluidnost njegova umjetničkoga genija. Svojim djelom Uzelac je unio velike novine u hrvatsku modernu umjetnost.

Rodni grad napušta u djetinjstvu, te ga životni put preko Banja Luke, Zagreba i Praga, odvodi u Pariz, gdje njegova nesvakidašnja nadarenost biva brzo primijećena. U središtu europske umjetnosti družio se s eminentnim umjetnicima te je postao slikarska atrakcija. Na njegovim slikama prevladavaju prikazi pejzaža, mrtve prirode, portreta i aktova, do intimnih prostora i gradskih prizora kao i erotskih scena. Posljednje godine života provodi u Provansi, u gradiću Cotignac, gdje je i umro .

Gdje god je djelovao, ostavio je snažan, kako osobni tako i likovni pečat te ga se s pravom može svrstati u najznačajnija imena hrvatskog slikarstva.

Po Uzelčevoj želji, njegova udovica Marie Rose Josephine Lefevre, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, darovala je njegovom rodnom gradu kolekciju umjetnina i predmeta koji su danas dijelom fundusa Galerije kraljice Katarine Kosače. Uzelčev legat sastoji se od petnaest djela koju čine ostvarenja različite kvalitete. Ipak, ona su i u simboličkom i umjetničkom smislu neprocjenjiva za mostarsku sredinu koja može biti ponosna na umjetnost koju baštini.

Izložba je realizirana u partnerstvu s Društvom povjesničara umjetnosti Hercegovine, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i Franjevačkom galerijom sa Širokog Brijega, a pokrovitelji su Grad Mostar i Hrvatska pošta Mostar koja je prepoznajući značaj Uzelčevih obljetnica odlučila tiskati i poštansku markicu s reprodukcijom akta (ulje na kartonu) koja će biti promovirana na dan zatvaranja izložbe 23. srpnja, na samu 120. godišnjicu Uzelčeva rođenja.

Sve fotografije u GALERIJI