FOTO  Mostar: OTVOREN Američki kutak

Tom prigodom veleposlanik Moon je kazao kako je "Američki kutak" mjesto gdje svi zainteresirani mogu naučiti više o američkom društvu i kulturi, te da je to kutak sastajanja i dijaloga za sve.

-Ovo će biti resurs za sve građane Mostara i susjednih zajednica, za studente, nastavnike, poduzetnike, i za svakoga tko se želi informirati o SAD-u ili želi aplicirati za studij na nekom od američkih sveučilišta, tko želi poslovati s američkim kompanijama, ili se povezati s američkim kolegama u bilo kojoj oblasti- kazao je Moon.

Istaknuo je kako u cijelome svijetu postoji više od 300 američkih kutaka koji su na raspolaganju građanima, te da je američki kutak u Mostaru sedmi po redu u BiH dok su drugi otvoreni u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Bihaću i Doboju, a uskoro će biti otvoreni i u Trebinju i Brčkom.

-Suradnja SAD i BiH traje već dugo vremena, međutim američki kutak predstavlja jedno novo poglavlje jer ono nastaje kao plod suradnje američkog veleposlanstva i lokalnih institucija, te se nadamo se da će vam ono još bolje pomoći da bolje razumijete SAD"- kazao je veleposlanik Moon te je zahvalio svima koji su sudjelovali u realiziranju tog projekta.

be_li__veleposlanik_moon_kutak.jpg

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je naglasio kako je Grad Mostar prepoznao važnost i značaj ovog projekta još 2005. godine kada je kutak otvoren u Glazbenom centru Pavarotti, kao i ovom prigodom kada je dao svoju potporu i suglasnost da se on sada premjesti u zgradu Gimnazije Mostar.

-Znamo kako je svrha postojanja Američkog kutka promovirati američku znanost, jezik, kulturu, umjetnost, ekonomiju, kao i svaki aspekt društvenih i političkih događanja u SAD, a naš je cilj iskoristiti ovu mogućnost unapređujući naše znanje, osvjetljujući sadašnjost i činiti našu budućnost boljom za korist građana Mostara, posebice mladih-kazao je Bešlić.

Nazočnima se obratio i premijer Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Boras koji je izrazio uvjerenje kako će Američki kutak osigurati, prvenstveno mladosti Mostara, ali i svima drugima zainteresiranima pristup podacima kulturnih, povijesnih i svih drugih elemenata SAD.

U  "Američkom kutku" mogu se pročitati knjige na engleskom jeziku, časopisi, gledati DVD, a bit će i američkih predavača koji će govoriti o različitim temama. Također, u "Američkom kutku" omogućena je besplatan Internet. Cijeli projekt uređenja i opremanja kutka vrijedan je 30 000 dolara.