Mostar: Otvara se prvi bar za homoseksualce u BiH?

Tako će ovaj grad koji se u javnosti najčešće spominje po političkim previranjima, nesuglasicama i međunacionalnim tenzijama, ponijeti titulu prvog bosansko-hercegovačkog grada u kojem će biti otvoren klub, odnosno kafić za homoseksualce.

Još prije nekoliko godina bilo je čak i govora o održavanju gay parade u gradu na Neretvi, no ona ipak nikad nije održana budući da su se pojavile jako negativne reakcije na takvu mogućnost.

Grad Mostar i dalje će ostati u središtu pozornosti kao jedini grad u BiH kojem nisu održani izbori, kao grad u kojem se Hrvati i Bošnjaci ne mogu dogovoriti ni oko čega i kao sredina u kojoj su vrlo često izražene nacionalne podjele.

Nedavno je kriza eskalirala prilikom eksplozije u kojoj je raznesen spomenik pripadnicima Armije BiH ispred Gradske vijećnice, i još je na desetine i desetine slučajeva i primjera koji potvrđuju svojevrsne blokade i paralizu svakodnevnog života u Mostaru.

Otvaranje gay kluba će zasigurno polučiti i nove reakcije u ovom ionako podijeljenom i opterećenom gradu i bit će zanimljivo sačekati kako će na sve to reagirati i građani Mostara.

Otvoreno.ba