FOTO  Mostar: Osnovna škola Petra Bakule obilježila Svjetski dan osoba s Down sindromom

Osnovna škola Petra Bakule Mostar, Svjetski dan Down sindroma, Down sindrom

Povodom Svjetskoga dana osoba s Down sindromom, 21. ožujka, u organizaciji Osnovne škole Petra Bakule u Mostaru, književnica Sonja Jurić je objavila slikovnicu pod nazivom Moj brat i ja uz druženje s najmlađim čitateljima te obilježila ovaj datum.

Pokušavajući najmlađoj čitateljskoj publici predočiti s kakvim se životnim situacijama i poteškoćama nalaze djeca s Down sindromom, književnica Sonja Jurić je dodala da sva djeca, bez obzira na zdravstvene poteškoće, te one socijalne ili ekonomske prirode, imaju pravo na školovanje, bezbrižno djetinjstvo i kvalitetno odrastanje. To je moguće samo onda kada ih društvo u cjelini prihvati i svakom djetetu pruži ruku prijateljstva i podrške.
„Osnovna škola Petra Bakule skoro dva desetljeća ima učenike s različitim poteškoćama koji pohađaju nastavu po inkluziji te je za sve nas veoma važno obilježavanje svih važnih nadnevaka kroz godinu, uključujući i Svjetski dan osoba s Down sindromom. Danas je Prvi dan proljeća koji smo također obilježili u školi prigodnim programom koji su pripremili učenici i njihove učiteljice. ", izjavila je ravnateljica škole A. Vidačak.

Književnica Jurić je dosada objavila 22 knjige i slikovnice, od toga ih je 14 posvetila udrugama za djecu s posebnim potrebama, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i humanitarnim organizacijama, odričući se prihoda od prodaje u korist spomenutih udruga. Ova slikovnica je dar Udruzi djece s Down sindromom Mostar i da je sav prihod od prodaje namijenjen je toj udruzi.

Na kraju je književnica Jurić dodala: „Kad god se ukaže prilika, uradit ću novu knjigu za djecu i podržati svojim radom one kojima je to potrebno.
Zato, NE ZABORAVITE OBUĆI ŠARENE ČARAPE- budimo jednaki u različitosti."