Mostar: Održana studentska konferencija Valja nama preko

Mostar, građevinski fakultet

Nakon uspješno realizirane konferencije prošle godine, organizacijski tim odvažio se postaviti nove ciljeve za ovu godinu. Konferencija se održala od 22.11.-25.11.2018.godine u Mostaru. Na VNP2018, kako mi skraćeno volimo nazvati konferenciju, odazvalo se 50tak studenata iz Zagreba, Osijeka, Splita, Sarajeva,Tuzle,Mostara, Novog Pazara,Kraljeva i Novog Sada. Svrha ove konferencije je da se studenti međusobno upoznaju, razmijene svoja iskustva i znanja, steknu nova prijateljstva,nauče nešto korisno i zanimljivo i najvažnije da se dobro zabave. Sigurni smo da su se svi dobro zabavili i da su ciljevi i očekivanja ispunjena.

Ono što posebno trebam istaknuti da su studenti Građevinskog fakulteta ostvarili suradnju sa studentima Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i time pokazali ozbiljnost,otvorenost i želju za rastom i napredovanjem.
Za razliku od prošle godine,konferencija "Valja nama preko" je ove godine bila posebno usredotočena na građevinsku struku, pa su sudionici imali priliku naučiti nešto više o tunelogradnji kroz dva stručna predavanja: "Tunelogradnja u splitskom području u posljednjih 25 godina" prof.dr.sc.Davora Bojanića sa Fakulteta Građevine, arhitekture i geodezije iz Splita i  "Izgradnja tunela u Hrvatskoj-od teorije do prakse" prof.dr.sc. Saše Ahac i dipl.ing.građ.Željka Stepana sa Građevinskog fakulteta iz Zagreba.

Osim predavanja studentima smo organizirali dvodnevnu edukaciju u softveru SCIA Concrete Section,koju je održala firma Baldinistudio također iz Zagreba. Da smo konferenciju prilagodili vremenu u kojem se nalazimo ne pokazuje samo radionica BIM softvera već i posjet Tehnološkom parku INTERA gdje smo se upoznali sa 3D printanjem.
Ono što je bilo u neslužbenom dijelu konferencije je kviz znanja za koje su pobjednici dobili vrijedne nagrade, obilazak Mostara, te odlazak u špilju i muzej Vjetrenica.
Od večernjeg programa posebno se ističe GALA večer koju smo organizirali u Lucullus music baru.

Organizacija konferencije ne bi bila moguća bez naših sponzora i partnera kojima se ovim putem zahvaljujemo, a to su prije svega: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Logovita, Džaić Commerce, Lucullus music bar,Mostar Summer fest, Antonio Commerce, Halo taxi,Lukas nakić, Keš doo, Mostar film festival, Drugi način, Suncokret, Mlini, te Tehnološki park INTERA.

Katarina Čivčija