FOTO  Mostar: Održana radionica-Osnove upravljačke i prenosive vještine za knjižničare

radionica, Mostar

..."OSNOVNE UPRAVLJAČKE I PRENOSIVE VJEŠTINE ZA KNJIŽNIČARE" pripremljena u okviru Erasmus+ LNSS projekta : Umrežena knjižnica - službe podrške: Modernizacija knjižnica u zemljama Zapadnog Balkana kroz usavršavanje osoblja i reformu knjižničnih usluga.

Prorektor za međunarodnu suradnju prof.dr.sc.Sanja Bijakšić u obraćanju učesnicima istakla je važnost ostvarivanja cilja Erasmus+LNSS projekta te naglasila kako nema nikakve dvojbe da će principi i zaključci ove radionice biti vrlo važni za sve učesnike, bez obzira na područje njihove stručnosti.
„Kultiviranje ljubavi prema čitanju među studentima bi trebala biti misija za sve nas. Sveučlište u Mostaru će uvijek osiguravati podršku za EU projekte kao što je ovaj" istakla je Bijakšić.

U sklopu projekta planirano je održavanje dvije pilot radionice na kojima će biti obrađen jedan od 8 ONLINE MODULA.
Prvu prezentaciju, Modula 3, za knjižničare i osoblje Sveučilišta, održali su Štefica Dodig i Josip Šimić, koji su istakli važnost dostizanja međunarodnog standarda kvalitete u knjižnicama ali i strateškog i poslovnog planiranja u knjižnicama.
Modul 3 kao cilj ističe i efikasnu korisničku podršku,upravljanje vremenom,komunikacijske vještine,razvijanje prezentacijskih vještina za knjižničare te na kraju i konačni rezultat modernu knjižnicu 21.stoljeća .

Angela Repovici (Transilvania University of Brasov) i Manolis Koukourakis (University of Crete) partneri članovi evaluacijske radne grupe WB LNSS projekta istakli su važnost sticanja novih kompetencijskih vještina za uposlene u knjižnicama .
„8 ONLINE MODULA obrađuju različite teme neophodne za edukaciju bibliotekara kako bi mogli pružiti raznovrsne inovativne usluge korisnicima u informacijskoj eri u kojoj živimo.MODUL će biti proizvod instaliran na Sveučilištu uz mogućnost daljnje prilagodbe okruženju i korisnicima i njihovim potrebama", istakao je Koukourakis
Na drugoj radionici planiranoj za 06.02.2018. biće predstavljen MODUL br.5 - Inovativne online knjižnične usluge za knjižničare 21.stoljeća.

Neki od ciljeva Erasmus+LNSS projekta su:

Poduzeti detaljnu procjenu potreba za obukom sa kompetencijskim mapiranjem
Primjeniti inovativni „Program obuke trenera" kao dio LNSS kurikula inkorporacijom seta kvalitetnih,značajnih i modernih modula za usavršavanje knjižničara koji obuhvataju najvažnije potrebe za obuku kada govorimo o knjižničarima u 21.stoljeću i informacijskoj eri.
Razvoj i primjena IL(informacijske pismenosti ) i istraživačkih vještina kroz program obuke za knjižničare koji će pomoći u identifikaciji,procjeni i učinkovitom i etičnom korištenju informacija u njihovom svakodnevnom radu,cjeloživotnom učenju i društvu znanja.

Izvođenje Seminara za obuku knjižničara i radionica koje će uključiti sve zainteresirane strane LNSS projekta kako bi razmjenili iskustvo i poboljšali kompetencije i vještine knjižničara.
Raviti Konzorcijski strateški plan za efikasan budući razvoj knjižnica u zemljama Zapdnog Balkana - za svaku pojedinačnu instituciju uključenu u LNSS.
Provesti analizu potreba vezano za usluge elektronske knjižnice,te razviti i primjeniti Digitalnu i Elektronsku strategiju kao podršku uslugama elektrosnke knjižnice.
Istražiti razvoj i uvođenje inovativnih usluga za knjižnice - osobito online usluge.