FOTO  Mostar: Obuka o korištenju europskih fondova, financiranju i izradi projekata

Mostar, sporazum

...danas je direktorica Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa prekogranične suradnje (CBC) Paola Di Salavtore potpisala i protokol sa Sveučilištem u Mostaru. Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održana je i obuka o korištenju europskih fondova, financiranju i izradi projekata te uspostavi partnerstva.

Direktorica Upravljačkog tijela IPA Adriatic programa prekogranične suradnje (CBC) Paola Di Salavtore u svom obraćanju istaknula je kako je njezina želja bila da se od svih osam zemlja u kojima se provodi ovaj program, Mostar bude prvi centra iz kojeg će se širiti sva saznanja, obuke i radionice za sve one koji su zainteresirani za to, a sve kako bi se što više približili Europskoj uniji, kako bi smo našli zajednički kroz projekte, putem ulaganja i suradnje.
-Sigurna sam da Mostar zaslužuje tako nešto za tako veliki broj država jer je to pokazao i svojim stavom i ljudima koji vode strategiju i politiku ovih prostora i ovog grada-istaknula je ona.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je zahvalio na podršci koji ima Grad Mostar i HNŽ-e kada je u pitanju program prekogranične suradnje te naglasio činjenicu kako je upravo Mostar bio prvi grad koji je potpisao protokol o suradnji između Upravljačkog tijela IPA programa.

Gradonačelnik je rekao kako nam se kroz IPA fondove daju velike šanse da se svojim radom i projektima nametne Europskoj komisiji, te da nam je cilj da, uz zemlje koje sudjeluju u projektu Jadranska euroregija BiH nađemo partnere i ostvarimo u konačnici rezultat, a ova obuka je svakako novi dobar korak na tom putu.
U ime dr. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, nazočne je pozdravio Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika istaknuvši kako je ova konferencija plod dugogodišnje suradnje koja je u lipnju okrunjena i potpisivanjem Protokola o suradnji Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa, Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije. Predstojnik Čerkez istaknuo je i to kako je Vlada HNŽ čvrsto opredijeljena za još snažnije uključivanje u projekte međuregionalne suradnje i što skorije članstvo BiH u EU.
Inače, na današnjoj obuci na kojoj je bio nazočan značajan broj državnih službenika iz županijskih tijela uprave, uz ostalo, govorilo se o IPA Jadranskom programu i njegovom značaju za Jadransko-jonsku makroregiju, Strategiji EU za Jadransko-jonsku makroregiju (EUSAIR), te EU programima u novom programskom razdoblju 2014-2020.