FOTO  Mostar: Obilježen Međunarodni dan holokausta

Mostar, židovi

Ovom prilikom šaljemo poruku cijelom svijetu, u kome se i danas dešavaju pojave rasizma i stradanja-kazala je između ostalog predsjednica Židovske općine Mostar Danon Cipra, te poručila kako je to opomena za da se takve stvari ne smiju događati. Stoga je naglasila kako mladima, posebice u školi treba ukazati na zločine iz tog mračnog razdoblja jer očito kako nisu bili dovoljna opomena da smogne snage i spriječi ponavljanje takvih događaja.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u povodu obilježavanja Međunarodnog dana holokausta kazao je kako se na ovaj način treba podsjetiti cijeli svijet na nevino stradale ljude te dati jasnu poruku svima kako iz prošlosti moramo svi izvući pouku da se ovakvo nešto nikada ne ponovi i nikom ne dogodi.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Odluku da se 27. siječnja, kada je oslobođen koncentracijski logor "Auschwitz" u Poljskoj, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta. Prema podacima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova iznosi od 4.194.000 do 5.820.960.