Mostar nosi mutna voda: Bošnjaci opet sami usvojili proračun

Sjednici je nazočilo 19 od ukupno 35 vijećnika a privremeno financiranje je usvojeno jednoglasno.

Sjednica je održana nakon što je gradonačelnik Mostara osporio ranije usvojenu odluku o privremnom financiranju pozivajući se upute OHR-a da se Vijeće i vijećnici suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka koje bi moge sugerirati da im traje mandat. Iz istog razloga na sjednicu nisu došli ni hrvatski vijećnici koji čekaju da Parlamentarna skupština BiH odluči traje li im mandat ili ne.

Ne zna se tko 'ruši' proračun

-Nakon što je Gradsko vijeće već usvojilo odluku o privremenom financiranju, Poslovnik o radu Vijeća pružio je gradonačelniku mogućnost da ospori usvajanje te odluke i to temeljem njezine eventualne protuzakonitosti ili ugrožavanja interesa građana. Gradonačelnik je dan nakon usvajanja te odluke pismeno dostavio osporavanje usvojenog privremenog financiranja. Nakon toga sam kao predsjednik Vijeća imao obvezu sazvati novu sjednicu kako bi se odluka o privremenom financiranju ponovno usvojila, odnosno potvrdila, izjavio je predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Murat Ćorić (SDA).

Naveo je i kako gradonačelnik opet može pokrenuti osporavanje ponovno usvojene odluke ali pred višim instancama. Za sada je, pak, nepoznato koje su to instance.

-Ova odluka ne ugrožava dobrobit građana, niti zakon o proračunima. Stoga se nadam da gradonačelnik neće ponovno pokretati osporavanje ove odluke i da će ona postati provodiva, odnosno objavljena u službenome glasniku. Gradonačelnik se u svom obrazloženju poziva na upitnost trajanja mandata Vijeća i vijećnika te na zakon o proračunima. Upute OHR-a nisu obvezne, nego preporuke i to ne može biti osnova za osporavanje usvajanja privremenog financiranja, kazao je Ćorić.

Sjednica nije trebala biti ni sazvana

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić (SDA) kazao je kako  sjednica ''nije trebala biti ni sazivana jer je ranije usvojena odluka o privremenom financiranju i dalje na snazi''.

-Gradonačelnik u svome osporavanju nije ispoštovao Statut koji jasno kaže da će gradonačelnik osporiti odluku Vijeća ukoliko se smatra da ta odluka krši važeće zakone i ugrožava dobrobit građana. U njegovu osporavanju ranije usvojene odluke ne vidim niti da se krše zakoni, niti da se išta radi na štetu građana Mostara. Ovo nije prvi put da gradonačelnik krši Statut. Vijećnici su danas došli na sjednicu kako bi riješili pitanje financiranja Mostara, što ne žele riještiti ni OHR ni gradonačelnik, rekao je Marić.
Također, najavio je i kako će Klub Bošnjaka pokrenuti proces smjene mostarskoga gradonačelnika. Rekao je kako unaprijed zna da se to neće dogoditi jer je za smjenu gradonačelnika potrebna dvotrećinska većina.

Unaprijed propala smjena gradonačelnika

-No, želimo skrenuti pažnju na aktivnosti gradonačelnika otkad je mandat vijećnicima postao sporan. Gradonačelnik nije mjerodavan da odlučuje traje li mandat ovom Vijeću ili ne, osim ako nije u dosluhu s OHR-om. To je jedan od osnovnih razloga zašto ćemo ući u proceduru smjene gradonačelnika. Unaprijed znamo da u tom nećemo uspjeti, jer nam je potrebna dvotrećinska većina koju nemamo, ali ćemo poslati poruku gradonačelniku da nema povjerenje ovog dijela vijećnika, nego samo onog dijela s kojim ne dolazi na sjednice, rekao je Marić.

Neđo Prljeta vijećnik SDP-a i predsjednik Kluba Srba također je izjavio kako gradonačelnik nije naveo zbog čega točno osporava usvojenu odluku o privremenom financiranju.

-Trebao je navesti je li ta odluka usvojena na štetu interesa grada ili je prekršen neki zakon. U obrazloženju je naveo da se ne zna traje li mandat ovom Vijeću ili ne. No, ne zna se ni komu je on uputio svoje osporavanje. Ovo ovdje u Mostaru nije pravni problem, a odluka Ustavnoga suda BiH za Mostar je neprovodiva jer zadire u suštinu političkoga dogovora o Mostaru. Statut mora doživjeti korjenite promjene, a da je odluka Ustavnoga suda bila provodiva, do sada bismo je i proveli. Prošlo je već šest mjeseci otkako se vode intenzivniji razgovori o budućnosti Mostara. Međutim, temeljeno pitanje ovdje je novi Statut koji treba biti dogovoren na način da se provede odluka Ustavnoga suda za Mostar, kazao je Prljeta.

Svi pustili da Mostar odnese Neretva

To se može, naglasio je, uraditi samo na način da novi Statut dvotrećinskom većinom usvoji postojeći saziv Gradskog vijeća ili da visoki predstavnik nametne rješenje. Ništa treće, veli, nije moguće.

-Ako političke stranke i naprave dogovor oko Mostara, taj dogovor je bezvrijedan sve dok ne prođe kroz ovo Vijeće. Smatram da odluka o privremenom financiranju nije nikakvo politkanstvo i ona ne ide ni na čiju štetu. Ljudi koji primaju plaće iz proračuna ništa ovdje nisu krivi i ne trebaju ispaštati. Konačno je vrijeme da se pitanje Mostara krene rješavati. Naša je odgovornost u tom procesu najveća iako i drugi organi imaju nekakve nadležnosti u ovom procesu. Nažalost, čini mi se da su svi pustili da Mostar odnese Neretva, rekao je Prljeta.

dnevno.com.ba