FOTO  Mostar: Nekada grad svjetlosti danas sve više tone u tamu

U Mostaru Vas danas budi nešto drugo, a što je to ovisi u kojem dijelu grada živite. Ukoliko imate „sreće" da ste gluhi onda vas nekada možda i probudi ta svjetlost o kojoj je slavni nobelovac pisao.

Da bi ujutro probudili morate prvo leći spavati, a i tu morate imati sreću da u blizini vašeg prebivališta nije neki lokal u kome glazba trešti do ranih jutarnjih sati. Nakon naporne noći prvo što će vas probuditi jeste miris pečenog luka koji se neumoljivo širi iz neke od mnogobrojnih pekara i buregdžinica koje su svoje pećnice smjestile u sami centar grada. Nakon toga slijedi odvoz smeća uz buku koja sliči onoj iz vremena kada je ratni zločinac Perišić granatirao Mostar. Ukoliko imate čvrst san i čelične živce i sve to vas ne probudi, sasvim sigurno to će učiniti neko od dostavnih vozila koji istovaruju svoju robu u neku od lokalnih prodavaonica.

Kada ste se već probudili i trebate krenuti svojim poslom u novi radni dan prijeti vam opasnost od mnogobrojnih pasa lutalica koji su najaktivniji u jutarnjim satima. Ukoliko nemate svoj automobil ili ukoliko ste jednostavno ljubitelj šetnje, onda morate biti i izvrstan slalomaš da biste mogli zaobići sva osobna vozila koja su parkirani po nogostupu. Što dan odmiče, time vaša umješnost vožnje slaloma mora biti na većoj razini. Kada se konačno zauzmu sva parking mjesta na javnim, zelenim i kakvim sve ne gradskim površinama naši sugrađani prelaze na sustav upali sva četiri, ili u prijevodu ostavi svoje vozilo na sred prometnice. Tako u bilo koje doba dana možete vidjeti automobile na sred gradskih prometnica dok njihovi vlasnici igraju kladionicu ili dok vlasnice isprobavaju nove cipele.

Kada uspješno riješite sve te prepreke dočekuju vas prosjaci, kojih je toliko da zauzmu sva strateška mjesta u gradu tražeći od vas deset pa naviše pfeninga. Oni malo mlađi i mobilniji prosjaci krstare po mostarskim ugostiteljskim objektima tegleći vas za rukav tražeći tih svojih deset feninga.

Grad koji Vas je nekada budio svjetlošću, danas i nije grad ni po čemu osim po broju stanovnika. Uz sve gore nabrojano što se svakodnevno događa malom čovjeku u centru jedne regije treba li još nabrojati probleme sa odvozom smeća, začepljenim odvodima, rupama na gradskim prometnicama, nedostatku kina  kazališta i sportske dvorane, nefunkcioniranju vlasti,  sa nametnutim statutom i još mnogo toga koji Mostar udaljavaju od normalne urbane sredine kakvi su ostali gradovi svuda po svijetu.

Čudna jada od nekadašnjeg Grada...

hercegovina.info